Na De Kletser en Den Engel verliest Herdersem weer een cafémonument: 't Korfken stopt ermee

Julien De Cock voor zijn café.
Rutger Lievens Julien De Cock voor zijn café.
Het is gebeurd, het laatste café van Herdersem doet de deuren dicht. Julien De Cock (65) stopt ermee als melkboer én als cafébaas van 't Korfken. Nadat eerder De Kletser, Den Engel en De Wimpel dichtgingen, kan de Herdersemnaar nergens nog terecht in een van de typische dorpscafés.

Julien De Cock gaat met pensioen en Ronny De Wolf van de Dorpsraad van Herdersem legt uit wat de gevolgen daarvan zijn. "Julien's café wordt niet afgebroken, hij behoudt het interieur en maakt er een cafémuseum van. Voor de Herdersemnaar betekent het dat het laatste café van het dorp dicht is. Er is wel nog de cafetaria van het parochiaal centrum, maar dat is toch niet hetzelfde."

Waar moeten de clubs vergaderen?

De Kletser maakt plaats voor appartementen. "De cafébazin van De Wimpel heeft ook definitief afscheid genomen en is verhuisd. Wij van de Dorpsraad zitten met de handen in het haar, want dit is slecht nieuws voor het dorpsleven. Waar moeten onze verenigingen nog samenkomen om te vergaderen?", vraagt Ronny De Wolf zich af. "De fietsclub, het voetbal, waar moeten ze naartoe om alles te bespreken?"

"We hebben er al aan gedacht om een café over te nemen met de Dorpsraad. En met aandelen te werken. De stad is ook gecontacteerd. Het stadsbestuur zegt de noden te kennen, maar er wat aan doen is iets anders natuurlijk", zegt De Wolf. "Tijdens de kermis in januari reden we vroeger met een vipbus naar alle cafés. We zullen nu naar Moorsel en Wieze moeten rijden zeker?"

Cathy Grysolle, gemeenteraadslid voor Lijst A en Herdersemnaar, vindt het een jammere zaak. "We hebben geluk dat er een goeie dorpsraad is die activiteiten organiseert. Ik denk dat de stad in de volgende legislatuur een tandje moet bijsteken om het economische leven in de deelgemeenten te stimuleren. Iedereen drinkt toch graag een pint onder zijn eigen kerktoren", vindt zij.

Julien De Cock 'erfde' het kostuum en de hoed van ajuinboer Fons De Smet.
Lievens Julien De Cock 'erfde' het kostuum en de hoed van ajuinboer Fons De Smet.

Zwawi en Ajuinboer

Julien De Cock vindt het tijd om te stoppen. "Samen met de vrouw zullen we wat meer op vakantie gaan, wat moeilijk is als je een café hebt", zegt hij. Hij is niet alleen de laatste cafébaas van Herdersem, hij is ook de laatste melkman van Aalst. Zijn 350 klanten die hij bediende als melkman heeft hij adieu gezegd. "De melkboer is een uitstervend ras. Het is spijtig, maar ik heb de leeftijd om te stoppen."

26 jaar geleden is hij met 't Korfken begonnen. "Wij hadden hier een voedingswinkel. Toen het naburige café 't Klein Dorp sloot, hebben wij de klanten opgevangen", glimlacht Julien. "De winkel werd een café, het cliënteel van 't Klein Dorp kwam bij ons. Het is hier altijd hetzelfde gebleven en ik wil dit zo bewaren", zegt hij.

Naast melkboer en cafébaas is Julien ook mascotte bij zijn Eendracht Aalst én Ajuinboer van het carnaval van Aalst. "Zwawi, dat blijf ik doen. Net zoals Ajuinboer. Dat zijn hobby's."

Voorzitter Patrick Le Juste, hier met mascotte Julien 'Zwawi' De Cock.
Foto Lievens Voorzitter Patrick Le Juste, hier met mascotte Julien 'Zwawi' De Cock.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.