Minister Bart Somers (Open Vld) heeft plan om iets te doen aan ‘Aalsterse toestanden’

Christoph D'Haese en Ilse Uyttersprot bij de voorstelling van Cirk deze zomer.
Swirko Christoph D'Haese en Ilse Uyttersprot bij de voorstelling van Cirk deze zomer.
De Vlaamse regering wil met de invoering van een ‘constructieve motie van wantrouwen’ onbestuurbaarheid in gemeenten voorkomen. Het zou eventueel een oplossing kunnen zijn voor de situatie in Aalst, waar CD&V tegen de meerjarenbegroting stemde, maar tegelijkertijd met Ilse Uyttersprot nog altijd een schepen heeft in het stadsbestuur.

Ilse Uyttersprot (CD&V) kan tot 2024 als schepen zonder bevoegdheden blijven zetelen en zo 480.000 euro loon ontvangen zonder ontslagen te worden. Haar partij zit ondertussen in de oppositie. Toch mag ze wettelijk gezien schepen blijven in een meerderheid die niet meer met haar wil samenwerken.

In Knack staat te lezen dat de Vlaamse regering nu de zogenaamde constructieve motie van wantrouwen wil invoeren. Zo zal elke fractie een alternatieve meerderheid in de gemeenteraad kunnen voorstellen. Met een tweederdemeerderheid kan zo een coalitiewissel tot stand komen. In Waalse gemeenten is dat al langer zo.

Volgens schepen Karim Van Overmeire (N-VA) zou een aanpassing van het decreet geen slechte zaak zijn. “Dit is geen louter Aalsters probleem. De huidige procedure om politieke problemen in gemeenten op te lossen, is zeer omslachtig en eigenlijk onwerkbaar. Het zou dus goed zijn mocht het decreet worden aangepast”, zegt hij.

Ook Groen is vragende partij om het decreet aan te passen. “Groen gelooft niet dat dit voor instabiliteit zal zorgen. Wel vraagt onze partij om werk te maken van een oplossing  in Aalst”, zegt Lander Wantens, gemeenteraadslid voor Groen in Aalst. “Een aanpassing van dit decreet is nog niet voor morgen, maar het wordt hoog tijd  dat er in Aalst een oplossing  komt voor de patstelling waarin het stadsbestuur verkeert. Het wordt dringend tijd dat 1 van de partijen  zijn verantwoordelijkheid opneemt en een einde maakt aan de crisis.”