Minidocumentaires over Aalsterse Gilles, de Voil Jeanet, losse en vaste groepen (VIDEO)

Een fragment uit de mini-documentaire.
Erfgoedcel Dender Een fragment uit de mini-documentaire.
Erfgoedcel Denderland heeft een minidocumentaire gemaakt over de verschillen tussen losse en vaste carnavalsgroepen. Eerder werden er al minidocu’s gemaakt over de Aalsterse Gilles (2016), de Losse Groepen (2017) en de Voil Jeanet (2018).

Michaël Van Houtte, publiekswerker bij Erfgoedcel Denderland legt uit: “Na de minidocumentaires over de Aalsterse Gilles (2016), de Losse Groepen (2017) en de Voil Jeanet (2018) is het nu tijd om een volgend Aalsters carnavalsfenomeen te belichten: de Vaste Groepen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Daarvoor interviewden ze mensen van de carnavalsgroep Possenje. “AKV Possensje is één van die Vaste Groepen. Dertig jaar geleden begonnen zij in de categorie ‘kleine groep’, om nadien door te groeien naar een ‘middelgrote groep’ en tenslotte een ‘grote groep’ te worden. Deze categorieën hebben weinig te maken met het aantal leden, maar zijn een indeling volgens de lengte van de wagens die worden gebouwd. Zo mag een ‘grote groep’ tot 50 meter praalwagen bouwen”, zegt Van Houtte.

Alles staat of valt met een goed idee voor een origineel carnavalsthema. “Op basis van dat idee schrijven ze een verhaal uit, waarna een visuele voorstelling op basis van schetsen wordt gemaakt. Om de wagens op te bouwen start men met een platte kar, waarop een constructie gelast wordt die de figuren in piepschuim kan dragen. De Vaste Groepen hebben ook veel aandacht voor de technische kant van de praalwagen: er moet verlichting voorzien worden en soms ook bewegende onderdelen. Tenslotte werken ze de hele wagen piekfijn af en wordt deze geschilderd”, aldus Michaël Van Houtte.

Een mooie praalwagen is echter niet voldoende: ook kostuums, een eigen carnavalslied en een passende choreografie horen erbij. Tijdens de stoet komt alles dan samen: de carnavalsvereniging gaat met muziek, dans, kostuums en praalwagen de straat op en geniet van de grote publieke belangstelling. Een moment om kippenvel van te krijgen.

De minidocumentaires zijn te bekijken op MADEinDENDERLAND.be, de online erfgoedbank van Erfgoedcel Denderland, waar het digitaal erfgoed van de regio verzameld en getoond wordt.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.