Meester Peter speelt oorlogsavonturen van overgrootvader Alfons na in de klas

Peter Callebaut in zijn klas.
Rutger Lievens Peter Callebaut in zijn klas.
Het is de tijd van het jaar dat we de Wereldoorlogen herdenken en leerkracht Peter Callebaut uit De Duizendpootjes in Aalst doet dat op een wel heel originele manier. Hij verkleedde zich als zijn overgrootvader Alfons Callebaut uit de Binnenstraat in Aalst die tijdens Wereldoorlog I brieven smokkelde van frontsoldaten.

Peter Callebaut geeft les in de lagere school De Duizendpootjes in de Binnenstraat in Aalst. 100 jaar geleden woonden zijn overgrootouders in dezelfde straat. Ze hadden er een kruidenierszaak. Zijn grootvader Alfons schreef op latere leeftijd zijn belevenissen uit de oorlog op in zijn memoires. De familie heeft die ondertussen, samen met heel wat foto’s, aan het stadsarchief gegeven om te bewaren.

Alfons Callebaut.
Familie Callebaut. Alfons Callebaut.

Achterkleinzoon Peter laat zijn leerlingen kennismaken met WOI door het verhaal van Alfons Callebaut te vertellen in de klas. Met kleren uit die tijd, klompen en een opgeplakt grijs snorretje. “In zijn memoires heeft hij vrij gedetailleerd WOI beschreven. Hij was in die tijd een brievensmokkelaar. Frontsoldaten schreven brieven naar het thuisfront, Alfons bracht die tot bij de Aalsterse families die achtergebleven waren. In 1916 werd hij gedeporteerd naar een kamp van de Duitsers in Frankrijk. Zijn verhaal staat beschreven in de boeken van historicus Dirk Meert”, vertelt Peter nog.

Peter Callebaut in zijn klas.
Rutger Lievens Peter Callebaut in zijn klas.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • lutgart Van Callenberghe

    Mooie hulde aan ook mijn overgrootvader...zijn dagboek is een mooie herrinering