Man die met auto door wegversperring reed tijdens Aalst Carnaval, riskeert jaar cel: “Sorry, ik had gedronken en kampte met privé-problemen”

De man kwam op carnavalszondag met zijn wagen in de mensenmassa voor de carnavalstoet terecht.
RV De man kwam op carnavalszondag met zijn wagen in de mensenmassa voor de carnavalstoet terecht.
Gustaaf S. (51), die tijdens de jongste Aalst Carnaval voor opschudding zorgde door met zijn wagen door een wegversperring te rijden en met een baseballknuppel te zwaaien, riskeert een jaar cel. Zelf vraagt hij de rechter om een werkstraf. De man, die even ten onrechte verdacht werd van terrorisme, bood zijn excuses aan.

De feiten speelden zich af op zondag 3 maart van dit jaar, in volle feestgedruis van Aalst Carnaval. Gustaaf S., die flink gedronken had, reed toen met zijn auto dwars door de wegversperringen die het centrum van de stad afsloten voor het carnavalsfeest. Vervolgens begon de man ook nog eens met een baseballknuppel in het rond te zwaaien, tot hij overmeesterd kon worden door twee agenten in burger die toevallig in de buurt waren. Meteen werd gedacht dat S. een mogelijke terrorist was, maar daar bleek niets van te kloppen. De man ging door het lint omwille van persoonlijke problemen.

Agressief

“S. was die zondag razend op een vrouw die hem nog geld moest”, vertelde de openbaar aanklager tijdens het proces woensdag. “Hij wilde naar haar huis rijden en was zo dronken dat hij door de afsluitingen van het centrum reed. Hij negeerde onderweg alle mogelijke verbodsborden en kwam zo op het parcours van de carnavalstoet terecht. S. was serieus boven zijn theewater, want ook nadat hij in de cel vloog bleef hij zich agressief gedragen.”

Gevuld strafblad

De openbaar aanklager vorderde voor de beklaagde een gevangenisstraf van een jaar cel. Dat hij zijn voorwaarden schond nadat hij door de onderzoeksrechter in voorwaardelijke vrijheid werd gesteld en daardoor op dit ogenblik opnieuw in de cel zit, deed geen goed aan zijn zaak. De man is geen onbekende voor het gerecht. Zijn strafblad telt zeven pagina’s aan veroordelingen.

Bedreigd

De advocaat van S., Raan Colman, vroeg de rechter er rekening mee te houden dat de feiten en situatie ‘door de sfeer van Aalst Carnaval’ uit de hand liepen. “S. was met zijn auto vast komen te zitten tussen feestvierders,” legde hij uit. “Die gooiden bier naar zijn auto en schreeuwden naar hem. Mijn cliënt voelde zich bedreigd en heeft daarom die baseballknuppel genomen. Hij was bang en wilde zich verdedigen en iedereen op afstand houden. Hij deed zich stoerder voor dan hij was en sloeg zelfs op zijn eigen auto met de knuppel.”

“Dom”

S. zelf bood zijn verontschuldigingen aan. “Het was dom van mij”, zei hij. “Alcohol was de oorzaak, maar ik raak nu thuis geen druppel meer aan. Ik heb vroeger gekampt met een drugs- en alcoholprobleem, maar ben nu op het goede pad. Alleen in mijn stamcafé drink ik nog wel eens een vijftiental pinten. Die baseballknuppel lag overigens gewoon per ongeluk in mijn auto, al sinds ik die veertien jaar geleden aankocht.”

De rechter velt een vonnis op 5 juni.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Josephine Roeland

  Het laatste zinnetje is gewoon goud waard. Een baseballknuppel die per ongeluk al 14 jaar in de auto ligt.....

 • Rudy Fosselle

  Misschien dan toch beter thuis maar 15 (!) pinten drinken en vervolgens thuisblijven

 • Anthony van der Borght

  Sorry komt te laat ... ge moet daarmee niet inzitten.. hadden er dode geweest dan was het geen sorry. Maar dan waren er doden . Zij komen niet terug ..

 • ANN LIMBOS

  Een vijftiental pinten noemt hij gestopt met drinken !!!