Lokale handelaars en sociale kruidenier slaan handen in elkaar

Steeds meer lokale handelaars werken samen met de sociale kruidenier.
Frank Eeckhout Steeds meer lokale handelaars werken samen met de sociale kruidenier.
Steeds meer lokale handelaars werken samen met de sociale kruidenier. Schepen van Sociale Zaken Sarah Smeyers (N-VA) verwelkomt de hulp van de buurtwinkels en warenhuizen die hun onverkochte producten wegschenken aan de sociale kruidenier.

Een sociale kruidenier is een winkel waar mensen met financiële problemen terecht kunnen voor voeding, onderhouds– en verzorgingsproducten. “De sociale kruidenier is hierdoor een hedendaagse en klantvriendelijke variant geworden op de traditionele voedselbedeling", zegt Sarah Smeyers. Lokale handelaars of warenhuizen schenken hun onverkochte producten aan de sociale kruidenier. Dat levert hen een BTW-vrijstelling op, maar bovenal levert het klanten van die sociale kruidenier gezonde, kwaliteitsvolle producten op, die voldoen aan alle wettelijke richtlijnen.

Strijd tegen voedselverspilling

Smeyers hoopt dat nog meer sociaal geëngageerde lokale handelaars samenwerken met de sociale kruidenier. “We gaan samen de strijd tegen de voedselverspilling aan, zegt de schepen. Feit is dat het vroeger voor een handelaar – absurd genoeg - gewoon duurder was om een product weg te schenken dan het in de afvalcontainer te gooien. Dat is gelukkig nu anders. Iedereen wint erbij, en zo maken we onze stad nog socialer.”

Enkel personen of gezinnen die in Aalst verblijven en het financieel moeilijk hebben kunnen terecht bij de sociale kruidenier. Zij kunnen er een beroep op doen tot zij opnieuw kunnen rondkomen met hun persoonlijk inkomen. “Het OCMW start met hen een hulpverleningstraject op en volgt de financiële toestand van de cliënt”, verduidelijkt Smeyers. “Wie een beroep wil doen op het aanbod van de sociale kruidenier, moet dus eerst bij het OCMW langsgaan.”

De Gendarmerie

De sociale kruidenier verhuist in de toekomst naar De Gendarmerie in Denderstraat. De Gendarmerie zet in op talentontwikkeling en wil een sociale mix bereiken. Daarnaast moet de site uitgroeien tot een groene ontmoetingsplek voor de buurt. “We willen in De Gendarmerie organisaties samenbrengen die op een vernieuwende manier sociale en maatschappelijke uitdagingen aanpakken. De Gendarmerie zal haar rol nog veel meer kunnen waarmaken na een grondige renovatie. En de bouwplannen daarvoor zijn nu concreet”, zegt ze. Waar nu de garages staan, komt een nieuw buurtrestaurant. “Zo kan elke Aalstenaar genieten van dezelfde restaurantervaring, aangepast aan zijn of haar financiële situatie. Om volop aan talentontwikkeling te doen, zullen er ook twee horeca-opleidingen gekoppeld worden aan de uitbating”, zegt de stad.

De loods wordt grondig gerenoveerd. “Hier komt een multifunctionele markthal en de sociale kruidenier, die nu op Hertshage zit, krijgt er onderdak. Naast en op het dak van de loods komt een nieuwbouw voor een stedelijk kinderdagverblijf. Hier zal buurtgerichte kinderopvang voorzien worden met 36 plaatsen.

Sarah Smeyers juicht het engagement van de lokale handelaars toe.
Photo News Sarah Smeyers juicht het engagement van de lokale handelaars toe.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.