Live de luchtkwaliteit volgen via magikbuitenkomen.be

Over.morgen is gestart met een affichecampagne rond 'Mag ik buitenkomen?'
over.morgen Over.morgen is gestart met een affichecampagne rond 'Mag ik buitenkomen?'
De deur uitgaan in Aalst, hoe gezond is het? Hangt er veel fijn stof in je straat? Je kan het voortaan controleren via de website magikbuitenkomen.be van burgerplatform over.morgen. Dankzij twintig meetkastjes kan je nu 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 volgen hoeveel fijn stof er hangt in de Aalsterse straten.

Aalst mag zich dan wel een zorgstad noemen, luchtkwaliteit en de daaraan gekoppelde gezondheid staan niet zo hoog op de lokale politieke agenda. Mogelijk komt daar op lange of korte termijn verandering in, want dankzij magikbuitenkomen.be van over.morgen kunnen we nu allemaal volgen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit.

“Met de ludieke site magikbuitenkomen.be wil over.morgen deze ingewikkelde materie helder en toegankelijk maken voor elke Aalstenaar. Je surft naar de site, vult een Aalsterse straat in en de computer geeft automatisch weer hoeveel fijn stof per kubieke meter er precies in jouw buurt in de lucht hangt”, vertelt Daan Renders van over.morgen.

Lentesmog

“Daarnaast volgt er ook wat uitleg over hoe je die waarde moet inschatten. Dat is niet zo eenvoudig omdat bijvoorbeeld de wereldgezondheidsorganisatie enkel aanbevelingen heeft over de blootstelling aan een gemiddelde hoeveelheid fijn stof gedurende lange tijd. Hier meten we de exacte hoeveelheid op dit moment”, zegt hij.

“De eerste 20 meters die nu al ophangen in Aalst werken uitstekend. De afgelopen weken zijn er enkele dagen geweest met zeer hoge fijnstofconcentraties, de zogenaamde ‘lentesmog’. Deze hoge waarden hebben we perfect kunnen registreren. Andere dagen is de fijnstofconcentratie vrij laag. De verzamelde data moet nu in detail bestudeerd worden zodat we ons een goed beeld kunnen vormen van de luchtkwaliteit in Aalst”, klinkt het bij over.morgen.

Het burgerplatform over.morgen wil nu het netwerk aan meetkastjes gevoelig uitbreiden zodat er in heel Aalst gedetailleerde info beschikbaar is. Wie wil meedoen kan via de site magikbuitenkomen.be er zelf eentje bestellen.

Over.morgen is gestart met een affichecampagne 'Mag ik buitenkomen?'
over.morgen Over.morgen is gestart met een affichecampagne 'Mag ik buitenkomen?'
Daan Renders
over.morgen Daan Renders1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johny goessens

    Goed initiatief ware het niet dat dit reeds lang een initiatief moest geweest zijn van Stad Aalst die deze informatie gratis en verplicht aan haar burgers moet geven !