Lichaam vermiste ligt in cafékelder

GSM-SIGNAAL VEERTIGER LEIDT SPEURDERS NAAR STATIEPLEIN

Het lichaam van Koen S. lag in de kelder van café Brussels City.
Tim Van Damme Het lichaam van Koen S. lag in de kelder van café Brussels City.
Een dag nadat zijn ongeruste moeder de politie verwittigde, is zondagavond het levenloze lichaam van Koen S. gevonden in de kelder van café Brussels City aan het Statieplein. De recherche maakte gebruik van het gsm-signaal van de veertiger om hem te lokaliseren.

Zaterdagavond sloeg de moeder van het slachtoffer alarm bij de politie. Haar zoon Koen S., een veertiger uit de buurt van Aalst, was niet thuisgekomen en was telefonisch onbereikbaar. De recherche begon een zoekactie die zondagavond eindigde in café Brussels City aan het Statieplein in Aalst. "De inspecteurs volgden het gsm-signaal van de vermiste en dat leidde naar het café waar ik momenteel werk", zegt de vorige eigenaar Marcelino Cobiella (55) die nog boven het café woont. Op 14 oktober heeft hij het café overgelaten aan twee Albanese broers. "De politie was al verschillende keren langs geweest. Toen ik zondagavond naar het café wandelde, stond het hier vol blauwe zwaailichten. Volgens de klanten ging de politie meteen naar de kelder. Daar trof ze het stoffelijk overschot van Koen S. aan. Hoe het daar belandde, is voorlopig onduidelijk", zegt Marcelino.

De deur, en ook het luik, naar de kelder zijn verzegeld.
Tim Van Damme De deur, en ook het luik, naar de kelder zijn verzegeld.

Verhoor

De rechercheurs namen de twee nieuwe eigenaars en Marcelino mee naar het commissariaat voor verhoor. Daar werden ze tot 2.30 uur als 'eerste verdachten' aan de tand gevoeld. "Uiteindelijk hebben ze ons zonder voorwaarden vrijgelaten. We hebben dan ook niets met de dood van Koen te maken. Ik kan bovendien bewijzen dat ik zaterdag tussen 12 en 18 uur, het moment waarop Koen zou zijn verdwenen, boven in mijn appartement was. De beelden van het videosysteem dat in mijn flat hangt, kunnen dat bewijzen. Ook de nieuwe eigenaars hebben een alibi", zegt Cobiella.

Weer open

Dat Marcelino en de nieuwe eigenaars na het verhoor mochten beschikken en het café niet volledig werd verzegeld, doet vermoeden dat Koen S. niet werd vermoord, maar in andere omstandigheden om het leven kwam. "De politie was zeer karig met informatie. Ik weet ook niet precies waar in de kelder zijn lichaam werd aangetroffen. Nadien heb ik toestemming gekregen om het café weer te openen. Alleen de deur naar de kelder en het keldergat aan de straatkant zijn verzegeld."

Autopsie

Volgens vaste klanten van het café dronk Koen S. sinds korte tijd steeds vaker alcohol. "Ongeveer een maand geleden is zijn hond overleden. Dat heeft hem enorm hard geraakt", klinkt het. Klaarheid over de doodsoorzaak van Koen S. komt er vermoedelijk pas na een autopsie. Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, geeft voorlopig geen verdere informatie in het belang van het onderzoek. Het slachtoffer laat een 12-jarige dochter achter.