Leerkrachten staken vooral in lager onderwijs in scholenstad Aalst

Morgen is er in veel Aalsterse scholen geen les.
ANP Morgen is er in veel Aalsterse scholen geen les.
Het Vlaams onderwijs staakt en daar ontsnapt ook de Denderstreek niet aan. Het is nu al duidelijk dat de staking in Aalst, de belangrijkste scholenstad uit de regio, breed opgevolgd zal worden. Vooral de kleuterscholen en lagere scholen blijven dicht op de stakingsdag. Veel directies van secundaire scholen zullen woensdagochtend pas echt weten hoeveel personeel er is komen opdagen.

Het stedelijk onderwijs telt 7 hoofdscholen die vaak twee of drie vestigingen hebben. In totaal zullen in een vijftal stedelijke basisscholen de lessen doorgaan zoals gewoonlijk. “Navraag bij de verschillende Aalsterse stedelijke scholen laat ons toe een inschatting van de situatie te maken. In een meerderheid van de scholen zullen de lessen niet doorgaan. Toch zijn er ook scholen waar lessen wel normaal zullen verlopen. In alle scholen werden de ouders via een brief of een mededeling aan de schoolpoort op de hoogte gebracht van hoe de schooldag er zal uitzien”, zegt schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA).

“In totaal gaan in een vijftal stedelijke scholen de lessen door zoals gewoonlijk. In een van de Aalsterse stadscholen was reeds een pedagogische studiedag voorzien, maar ook daar zal opvang georganiseerd worden. In alle andere scholen gaan de lessen dus niet door, maar zal er wel opvang voorzien zijn, al kan dit op sommige plaatsen slechts in zeer beperkte mate zijn”, zegt hij.

Cursisten aan de Academie voor Podiumkunsten of aan de Academie voor Beeldende Kunsten vernamen reeds dat ze zich woensdag tot het secretariaat van de Academie kunnen wenden voor praktische informatie. In het humaniora van het Sint-Jozefscollege staakt 15% van de leerkrachten. De lessen gaan daar gewoon door. De lagere school aan de Capucienenlaan is open. “Hier geen stakers”, zegt directeur Johan De Meerleer. Zijn collega uit de lagere school van het Sint-Jozefscollege in de Pontstraat spreekt andere taal. “De school wel dicht door de staking. Er is geen opvang voorzien.De ouders kregen vorige week een briefje mee naar huis”, zegt directeur Jan Ombelets.

Ook de lagere school en het humaniora van DvM zijn gesloten. In DvM-HTB staken 20 van de 100 leerkrachten. Het VTI zal gewoon open zijn, al wordt wel verwacht dat een aantal leerkrachten zal staken. Normaal gezien gaan de lessen gewoon door. Bij  de scholen van het GO-onderwijs staat alleen vast dat basisschool Park de deuren zal sluiten. Er is opvang voor de kinderen in het Atheneum. Scholengroep Dender wacht woensdagochtend af om te zien hoe groot de stakingsbereidheid bij het personeel in scholen als het Atheneum, Lyceum en Technigo is.

“De lagere en kleuterscholen van het SMI zijn allemaal dicht morgen”, zegt Peter Dossche van het SMI. De scholengroep heeft 5 lagere of kleuterscholen. “In het secundair onderwijs kan het normale lesverloop niet worden gegarandeerd.”

Niet alleen in Aalst wordt er gestaakt. Bijna alle personeelsleden van de twee gemeentelijke basisscholen in Denderleeuw staken mee. Beide vestigingen, in Iddergem en Welle, zullen daardoor gesloten blijven die dag. Er is ook geen opvang mogelijk. De stedelijke basisscholen in Denderwindeke, Nederhasselt, Voorde en Appelterre zullen gesloten zijn. In de basis- en kleuterschool van het Sint-Aloysiuscollege in Ninove is er geen les, maar wel opvang. In het Heilige Harten Secundair is er géén les, maar wordt er opvang voorzien. Ook onder meer in de vrije basisschool in Okegem en basisschool De Wonderwijzer in Meerbeke is er geen les door de staking. In Erpe-Mere wordt er gestaakt in basisschool De Grasspriet in Mere, de Sint-Martinusschool in Erpe en in de Sint-Franciscusscholen van Burst en Erondegem.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lars De vos

    DvM humaniora is wel open alleen werd er gevraagd om thuis te blijven.

  • Carolien De Neef

    Ik heb deze ochtend nochtans mijn kinderen afgezet op het SMI aan de Moorselbaan.

  • Jeroen Citters

    Jullie berichtgeving klopt niet! Op SMI Moorselbaan wordt WEL gewerkt!