Kunstveiling om jeugdverblijf te financieren

SCOUTS SINT-KRISTOFFEL ZOEKT GELD VOOR NIEUWE LOKALEN OP SITE SCHOTTE

Bram Ringoir en Elise Van Opstal van scouts Sint-Kristoffel bij het Schotte-gebouw.
Foto Rutger Lievens Bram Ringoir en Elise Van Opstal van scouts Sint-Kristoffel bij het Schotte-gebouw.
Vzw Kroffel organiseert een kunstveiling met klinkende namen als René Magritte, Salvador Dali en Karel Appel in het belfort van Aalst. Kroffel wil daarmee het nieuwe jeugdverblijf en -lokalen van scoutsgroep Sint-Kristoffel financieren. Er zal ook werk van Aalsterse kunstenaars als André Van Schuylenbergh en Mathias Phlips worden geveild.

De scoutsgroep kocht onlangs een van de twee gebouwen op de Schotte-site in Erembodegem die niet afgebroken zijn. Binnen vijf jaar zal het vroegere kantoorgebouw aan de Kapellekensbaan niet alleen de nieuwe vaste stek zijn van de jongens en meisjes van scouts Sint-Kristoffel, er komt ook een jeugdverblijf. In de tussentijd mag de scoutsgroep van de stad zijn werking verderzetten in De Pupillen. Om Schotte te renoveren is er echter geld nodig.

Pupillen

"Scouts en gidsen Sint-Kristoffel moest dringend vertrekken op zijn locatie aan de Capucienenlaan, want het Sint-Jozefscollege wil er uitbreiden. Dus drong een noodoplossing zich op", zegt Elise Van Opstal van Kroffel. "Enkele oud-leden van deze scouts- en gidsengroep besloten een vzw op te richten die de huidige leidingploeg moet ondersteunen in de zoektocht naar een nieuw onderkomen. Onlangs kocht de vzw een oud kantoorgebouw aan op de site Schotte, waar we hopen binnen enkele jaren onze intrek in te kunnen nemen. In afwachting van een uiteindelijke verhuizing, krijgen de scouts en gidsen van Sint-Kristoffel gedurende twee jaar onderdak op De Pupillen-site. Dat besliste het schepencollege onlangs. De noodoplossing geeft de jeugdbeweging de kans om haar nieuwe stek intussen te renoveren."

Natuurecducatie

Schotte is een plek met heel veel geschiedenis. Het staat voor velen symbool voor het industriële verleden van Aalst en roept associaties op met Louis Paul Boon en zijn meesterwerk 'De Kapellekensbaan'. Maar de industrie is verleden tijd, de leerlooierij van weleer is ondertussen platgegooid en in de plaats komt een sporthal. En de toekomst is ook aan de jeugd, want scouts Sint-Kristoffel zal er een jeugdverblijf realiseren. Met de Dender, Osbroek en Gerstjens op een steenworp daarvandaan is het er ook ideaal om aan natuureducatie te doen. "Eerst komt er een jeugdlokaal en dan pas een jeugdverblijf. Dat jeugdverblijf moet onderdak kunnen geven aan groepen of verenigingen die op een natuureducatieve manier willen kennismaken met Aalst", zegt Van Opstal.


Een van de activiteiten om het nodige geld bij elkaar te krijgen is Arté Farté, een kunstveiling op 13 december in het belfort van Aalst. "Intergalactic Lovers, de Belgische band die bestaat uit oud-scouts van Sint-Kristoffel, draagt die avond ook zijn steentje bij en schenkt de vzw een unieke plaat."

Intergalactic Lovers

"Deze plaat, een niet te missen stuk voor muziekliefhebbers waarvan er slechts één werd gemaakt, zal die avond per opbod verkocht worden", zegt Elise. "Het grootste deel van de werken van bekende en minder bekende Aalsterse kunstenaars worden verkocht ten voordele van de bouw van een nieuw verblijf. Onder meer André en Gilles Van Schuylenbergh, Guy Kokken en Mathias Phlips veilen er werk. Om een breed publiek aan te trekken naar het belfort veilen we er ook in samenwerking met veilingmeester Marc Van Damme een aantal prachtige werken van onder meer Corneille, René Magritte, Salvador Dali, Etienne Le Compte, Karel Appel en Pol Mara."


De kunstwerken zijn op zaterdag 13 december, de dag van de veiling, vrij te bekijken vanaf 14 uur. De veiling zelf start die avond omstreeks 20 uur. Alle info is te vinden op www.vzwkroffel.be.