KSA op zoek naar nieuwe (permanente) thuis

JEUGDBEWEGING KAN DITJAAR NOG TERECHT BIJ SINT-JOZEFSCOLLEGE

Op de eerste dag op hun nieuwe locatie amuseerden de kinderen zich meteen rot.
Rutger Lievens Op de eerste dag op hun nieuwe locatie amuseerden de kinderen zich meteen rot.
Een 130-tal KSA'ers kwamen zondagnamiddag voor het eerst samen op de speelplaats van het Sint-Jozefscollege om er hun openingsspel te spelen. De lokalen in de Klapstraat zijn ondertussen afgebroken, maar de KSA Sint-Jozef kan dit werkingsjaar wel nog terecht in het Sint-Jozefscollege. "We zullen de krachten moeten bundelen om een duurzame oplossing te vinden", klinkt het.

De KSA-lokalen in de Klapstraat zijn niet meer. Ze waren eigendom van het Sint-Jozefscollege, maar de school bouwt er nieuwe wetenschapslokalen en dus moet de KSA er weg. De afbraak doet pijn bij de leden van de jeugdbeweging. "Eerlijk gezegd, ik durf niet gaan kijken. Nee, ik ben nog niet langsgeweest. Te veel mooie herinneringen hangen samen met die locatie", zegt Thomas Geeroms van vzw Vrienden van de KSA. "Ik moet er soms langs. Het is pijnlijk", zegt Frederik Van De Winkel, leider bij de KSA, voor het openingsspel gekleed in een Mexicaanse outfit.

Even nog samen een cirkel vormen en dan kan het spel beginnen.
Rutger Lievens Even nog samen een cirkel vormen en dan kan het spel beginnen.

Eventjes gered

Gelukkig was de school wel bereid om de speelplaats ter beschikking te stellen van de jeugdbeweging. Ze is met haar 130 leden en 30 leiders een van de grootste jeugdbewegingen van Aalst. "Voor onze spelletjes mogen we de speelplaats van het Sint-Jozefscollege gebruiken, als het slecht weer is, stelt de school enkele ruimtes ter beschikking. Er is ook een lokaal om ons materiaal op te slaan", zegt Thomas Geeroms. De jeugdbeweging is dus voor eventjes gered. "Het is echter duidelijk dat dit een noodoplossing is. We zijn een van de grootste jeugdbewegingen van Aalst en dit is goed voor een jaartje. Het is nu aan ons om het komende werkingsjaar naar een oplossing te zoeken."


Een schoolvoorbeeld van een jeugdbeweging die zichzelf uit het moeras trok, is scouts Sint- Christoffel in Aalst. Via een crowdfunding en bijkomende steun links en rechts, realiseert de scouts een jeugdverblijf met lokalen voor de jeugdbeweging aan Schotte.

Uniek verhaal

"De scouts hebben daar volgens mij een uniek verhaal geschreven. De combinatie jeugdbeweging en jeugdverblijf kan je ook niet herhalen. We sluiten een crowdfundingsactie zoals bij scouts Kroffel niet uit, maar het is nu te vroeg om daarover iets te zeggen. Je merkt wel dat de hele situatie de KSA'ers over generaties heen weer dichter bij mekaar brengt. Of ze nu 25 of 65 jaar zijn, ze willen allemaal dat de KSA een toekomst heeft", zegt Thomas.


Schepen van Jeugd Iwein De Koninck (CD&V) was ook aanwezig bij het openingsspel, want hij is papa van een KSA'er. "Het is niet de bedoeling dat de stad de KSA redt met een lokaal. Er zijn heel veel verenigingen in Aalst met hetzelfde probleem. De stad is bereid om met de KSA te zoeken naar een oplossing en de jeugdbeweging te ondersteunen waar nodig", zegt De Koninck.