KSA neemt afscheid van lokaal in Klapstraat

GEBOUW WORDT AFGEBROKEN, ALTERNATIEF IS SLECHTS TIJDELIJK

De (oud)leiding van KSA Sint-Jozef hield gisterenavond een afscheidsdrink aan haar lokalen in de Klapstraat die worden afgebroken.
Foto Claudia Van den Houte De (oud)leiding van KSA Sint-Jozef hield gisterenavond een afscheidsdrink aan haar lokalen in de Klapstraat die worden afgebroken.
KSA Sint-Jozef is dringend op zoek naar een nieuw lokaal. De KSA-lokalen in de Klapstraat gaan op 16 augustus tegen de vlakte om plaats te maken voor wetenschapsklassen. De jeugdbeweging kreeg wel een lokaal in de Pontstraat toegewezen, maar dat is eigenlijk te klein voor haar 130 leden. Een definitieve oplossing is er voorlopig nog niet.

KSA Sint-Jozef heeft gisteravond een afscheidsdrink gehouden. Niet dat de jeugdbeweging na zo'n 80 jaar aan stoppen denkt, integendeel, maar ze moet wel afscheid nemen van haar lokalen in de Klapstraat, waar ze zo'n 30 jaar was gehuisvest. Het Sint-Jozefscollege besliste om de lokalen af te breken en er een wetenschapscampus te bouwen met zeven wetenschapslokalen. De afbraak start op 16 augustus.


"De leiding is momenteel bezig met de voorbereidingen van het kamp. Wanneer ze terugkomen van de reis, zullen ze het lokaal niet meer binnenkunnen", vertelt Thomas Geeroms, ondervoorzitter van de vzw Vrienden van KSA Sint-Jozef. "De vzw werd opgericht nadat onze proost pater Willy overleed. Hij was onze beschermengel. Ze werd opgericht met het idee dat er ooit een dag zou komen dat we op zoek zouden moeten naar een nieuw lokaal."

Tijdelijke oplossing

Die dag is nu dus aangebroken. "Met 130 leden zijn we de grootste jeugdbeweging in Aalst en we hadden ook het grootste lokaal. We hebben immers een grote ruimte nodig voor de kinderen om te kunnen spelen. Daarom vinden we het enorm jammer dat we hier niet kunnen blijven. We kunnen tijdelijk terecht in de leslokalen van Sint-Jozefscollege in de Pontstraat, waar we ook de speelplaats en de sanitaire blokken mogen gebruiken. Toch is dat gebouw niet voorzien op een jeugdbeweging van onze grootte. Er zouden maximaal veertig leden binnenkunnen, maar ik denk zelfs dat het er nog minder zijn. Bovendien is er geen plaats om ons materiaal te stockeren. Het is dus echt maar een tussenoplossing. Het is niet mogelijk om onze werking daar te blijven verderzetten. Ik denk dat we tegen volgend jaar best een andere oplossing vinden. Dat zal nog een grote uitdaging worden. We vinden het ook jammer dat onze decennialange band met de Sint-Jozefsschool op termijn dreigt te verdwijnen."

Lange geschiedenis

Net als de jeugdbeweging, heeft ook het gebouw zelf in de Klapstraat een lange geschiedenis. Behalve een schoolgebouw, had het vroeger nog andere functies. "Hier was vroeger ook de bibliotheek Credo gevestigd", weet Walter Demuynck, oud-bondsleider van de KSA, die in 1972 voor het eerst bij de jeugdbeweging ging. "Ik ben hier als kind met mijn vader nog dikwijls geweest. Dat moet eind jaren '60 of begin jaren '70 zijn geweest.", aldus Demuynck. "Ook een kapel voor de Mariacongregatie was hier ondergebracht", vult Johan Van De Winkel, in 1966 voor het eerst lid van KSA, aan. "We hebben hier in al die jaren heel wat kleine verbouwingen gedaan aan de lokalen", vertelt Thomas Geeroms.


"Wanneer iemand iets herstelde of aanpaste, bracht hij of zij steeds zijn naam daarop aan. Het wordt ongetwijfeld een emotioneel moment als we bij het ontruimen van het gebouw al die namen tegenkomen." Ook de oud KSA-ers zien de afbraak met pijn in het hart tegemoet. "Heel spijtig. Dit kan nooit gecompenseerd worden", besluit Johan Van De Winkel.