KSA moet wijken voor zeven nieuwe wetenschapsklassen

GROEN LICHT VOOR SINT-JOZEFSCOLLEGE , JEUGDBEWEGING HEEFT GEEN ALTERNATIEF

Het Sint-Jozefscollege mag starten met de bouw van zeven wetenschapsklassen. Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) maakte bekend dat de school kan rekenen op huursubsidies om de bouw te realiseren. Goed nieuws voor de school, een bron van zorgen voor de KSA in de Klapstraat. De school wil de wetenschapslokalen immers optrekken op de plek van de lokalen van de jeugdbeweging.

Crevits deelt in totaal 920.000 euro uit aan tien Vlaamse scholen. "Het gaat om huursubsidies voor een nieuwbouw, waarvan de school dus geen eigenaar zal zijn maar wel zal huren. Dankzij huursubsidies kunnen we sneller en flexibeler inspelen op de noden van de scholen", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Concreet gaat het in Aalst om zeven wetenschapsklassen, bijhorende lokalen en een fietsenstalling." Zeer goed nieuws dus voor het Sint-Jozefscollege, want de directie droomde al een tijdje van een moderne wetenschapscampus. Die komt er nu in de Klapstraat, vlakbij de school.

Nog geen alternatief

Voor KSA Sint-Jozef betekent dat minder goed nieuws, want de directie van de school liet al weten dat als de wetenschapscampus er komt de KSA de lokalen zal moeten verlaten. Een jaar nadat dat nieuws bekend raakte, heeft de jeugdbeweging nog steeds geen alternatief voorhanden. "De school beloofde met een oplossing voor de KSA te komen als de bouw er echt kwam", zegt Frederik De Swaef van vzw Vrienden van KSA Sint-Jozef. "We zijn wel eens op de raad van bestuur van het Sint-Jozefscollege mogen komen voor een gesprek. Daar heeft de raad van bestuur gezegd dat de KSA belangrijk was voor de school en zijn pedagogisch project en dat er dus zeker een oplossing zou komen."

Geen officieel bericht

Zolang de subsidies er niet doorkwamen, was er geen vuiltje aan de lucht voor de jeugdbeweging. "Officieel weten we nog altijd van niks en wachten we op een bericht van het college. We rekenen erop dat de raad van bestuur en directie hun woord houden en een degelijk en goed alternatief bieden voor stockage van al het materiaal en huisvesting van de 120 leden", zegt Frederik De Swaef. "Het Ignatiaanse opvoedingsproject stelt dat het onder meer leerlingen uitdaagt tot meer dan alleen studeren. Een jeugdbeweging past daar perfect bij." De school zelf was gisteren niet meer bereikbaar voor commentaar.