Kludde, de enige black metalband ter wereld die in het Oilsjters zingt: “Duistere kant van Aalsterse verleden inspireert ons”

De vier leden van Kludde.
Rutger Lievens De vier leden van Kludde.
Alleen carnavalsgroepen zingen nog in het Aalsters dialect? Vergeet het. In Meldert repeteert er een black metalband liedjes met Oilsjterse teksten. Inspiratie vinden ze in het duistere verleden van Aalst, in de legende van de kwelgeest ‘kledde me vel’, het Kasteel der Verdoemenis, en meer recent de hotelmoord aan het station.

“Wij zingen in het Aalsters, maar wij zijn geen carnavalsgroep hé”, zegt het viertal. Daar wordt niet aan getwijfeld. Kludde repeteert in een tot repetitieruimte omgebouwde hopsilo, waar een decibel meer of minder niet tot bij de buren geraakt. Hier wordt geen carnavalswagen gebouwd, maar gewerkt aan metalmuziek van Aalsterse bodem. “Metalbands die in een of andere Scandinavische taal zingen, dat vindt iedereen normaal. Er zijn groepen die in het Nederlands zingen of in een oud klinkend Vlaams”, klinkt het bij de groep.

“Al van toen we begonnen in 2001 zingen we grotendeels in het Oilsjters. Eerst waren de liedjes ook voor een stuk in het oud-Vlaams, maar dat evolueerde stilaan naar Aalsters”, zeggen Pieter (bijnaam Vellekläsjer), Wim (bijnaam Snoodaert), Mario (Basstaerd) en Gorik (Cerulean).

Bloederig

Op 25 mei is in Negasonic in Aalst de release party van de nieuwste cd van Kludde: ‘In de Kwelm’. Schramoeille, Poesjkapelle, Bloedkoesj, Kasteel van Verdoemenis, de titels van de liedjes verwijzen naar Aalst en de meer duistere kant van het Aalsters verleden. Kludde heeft zich verdiept in de Aalsterse geschiedenis en is gefascineerd door de bloederige gebeurtenissen die ooit plaatsgevonden hebben.

Kludde
Heike De Nil Kludde

Verdoemenis

“Neem nu de legende van het Kasteel Terlinden, beter bekend als het Kasteel der Verdoemenis. De laatste eigenaar zou zijn vrouw vermoord hebben door haar voorhoofd aan de deur te nagelen. Daarna begroef hij haar lichaam in de tuin en ontgroef hij haar schedel na enkele jaren. Die schedel zette hij op de tafel en de schedel diende als kaarsenhouder”, vertellen de bandleden. “Jan Goffa maakte er een gedicht over en die tekst mochten we gebruiken voor een liedje.”

Ook de brand in de Sint-Martinuskerk krijgt aandacht in het lied Schramoeille. “Volksfiguren Poesjkapelle en Zwet Lowieke en de moord van twee ouders op hun kinderen in Hotel De La Gare inspireerden ons eveneens. Kludde verwijst naar ‘kledde me vel’, een mythische Aalsterse figuur die je achtervolgt met rinkelende kettingen als je ‘s nachts naar huis stapt langs de Dender.”

Het is voor Kludde en fans van black metal nu uitkijken naar de voorstelling van de cd in Negasonic op 25 mei vanaf 19 uur. Toegang is gratis. De cd verschijnt via het platenlabel Consouling Sounds.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.