Kinderen in klas zonder speelgoed of meubilair

Rutger Lievens
Voor het kringgesprek van hun laatste dag in kleuterschool Cocon moesten de kinderen met hun 'poep' op de grond zitten. Donderdag ging de school naar het stadspark en vrijdag was het een zeer saaie dag geweest ware het niet dat de ouders twee springkastelen op de speelplaats hadden opgesteld. "We wisten dat de kleuters gingen verhuizen na Pasen, maar dat al het speelgoed en meubilair in de week voor Pasen al weg zou zijn, dat niet", zeggen de zwaar verontwaardigde ouders.

Mama Lucie stond na schooltijd in een van de lege klaslokalen aan dochter Fauve (3) uit te leggen dat ze na de Paasvakantie naar een andere school gaat. "Het is confronterend voor haar. Normaal gaat ze nu nog niet naar de grote school. Ze zal er in een grote groep terechtkomen en dat zal aanpassen worden", zegt Lucie.

Rutger Lievens

Scholengroep 19

In kleuterschool Cocon in de Klapstraat was alles klein maar fijn. Met een vijftigtal kleuters vormde de school een geborgen omgeving. Tot eind vorig jaar de plannen bekend raakten dat de school na de Paasvakantie dichtging. Cocon maakt deel uit van Scholengroep 19, een scholengroep van het gemeenschapsonderwijs dat onder meer het Atheneum, het Lyceum en alle Technigo-scholen van Aalst overkoepelt.


Omdat het Lyceum uitbreidingsplannen heeft, moet Cocon wijken. De ouders gingen in overleg. "De scholengroep beloofde een dialoog, maar de vergadering was eigenlijk een monoloog. Van inspraak was geen sprake", zegt Joachim Rummens, een van de ouders.


Het valt ook moeilijk uit te leggen waarom kleuters twee dagen naar een school moeten gaan zonder speelgoed of meubilair. "Twee weken geleden zijn er verhuisdozen afgezet aan de school en konden de juffen die beginnen vullen. Woensdagnamiddag is de eigenlijke verhuis begonnen, waardoor er vanaf donderdag nauwelijks nog meubilair of speelgoed was. Donderdag zijn ze naar het stadspark gegaan met de kleuters", zegt Joachim. Een andere papa zette een foto van een leeg klaslokaal op sociale media. "Ik kwam deze ochtend (vrijdag, red.) aan op school en de klassen waren gewoon leeg. De kinderen hebben in een kring op de grond gezeten", zegt Pieter-Jan.


Dankzij de ouders werd het toch nog een leuke vrijdag. "We hebben een paar springkastelen op de speelplaats gezet. Iemand regelde een frietjes- en drankkraam, zodat de ouders nog wat konden nakaarten na school", klinkt het.

Rutger Lievens

Slechte ervaringen

Waar gaan de kinderen na het Paasverlof naartoe? "Volgens ons was het doel van de Scholengroep om de kleuters in te schrijven in de pas geopende school De Kleine Okapi. Die vlieger gaat echter niet op en als ouders hebben we beslist om alle kinderen samen naar basisschool Park te doen, waar plaats genoeg is voor iedereen. Park maakt deel uit van Scholengroep 19 en daar hebben we niet al te beste ervaringen mee. Wat we met onze kinderen gaan doen na dit schooljaar staat dus nog niet vast", zegt een ouder.