Karim Van Overmeire (N-VA) over naderende begrotingsbesprekingen: “Het taalbad moet blijven bestaan, daar zullen we niet op besparen”

Op bezoek bij de brandweer met Taalbubbels.
RLA Op bezoek bij de brandweer met Taalbubbels.
Schepen van Onderwijs en Inburgering Karim Van Overmeire (N-VA) zegt dat er zeker niet bespaard zal worden op een project zoals Taalbubbels, dat de taalintegratie van kinderen en jongeren bevordert. Het stadsbestuur is volop aan het beslissen waar ze de komende jaren in wil investeren en waarop bespaard zal worden.

Een van de pijlers van het Aalsterse integratiebeleid is Taalbubbels: een taalbad tijdens de zomer voor kinderen en tieners die nog niet zo lang in het land zijn. Taalbubbels is deze week van start gegaan. De kinderen brachten al een bezoek aan de brandweer van Aalst.

“De twaalfde editie van Taalbubbels is opnieuw een taalbad voor anderstalige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Tijdens de zomervakantie spijkeren ze gedurende twee weken hun Nederlands bij om zonder al te veel achterstand het schooljaar in september opnieuw te kunnen aanvatten”, zegt schepen van Onderwijs en Inburgering Karim Van Overmeire (N-VA). “Met Taalbubbels geven we kinderen de kans om hun taalkennis te verbeteren en hun Nederlands te onderhouden”, vervolgt schepen Van Overmeire (N-VA). “Zo zorgen we ervoor dat de ‘schok’ in september niet te groot is en dat de leerkrachten aandacht kunnen hebben voor al hun leerlingen.”

Taalbubbels.
RLA Taalbubbels.

168 leerlingen, 28 nationaliteiten

In totaal schreven zich 168 leerlingen van 28 verschillende nationaliteiten in. “Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 149 leerlingen van 23 nationaliteiten. Deze kinderen krijgen allerhande activiteiten aangeboden, zoals een sportdag, een bezoek aan de brandweer, een workshop hiphop en zelfs een heuse kookworkshop. Dit alles wordt in goede banen geleid door een team van veertig gedreven vrijwilligers en professionele taalcoaches. Zoals in elke school vinden er ook twee oudercontacten plaats”, zegt Van Overmeire.

Taalbubbels is doelbewust niet gratis. “Wij willen geen gratis kinderopvang aanbieden”, vult schepen Van Overmeire nog aan. “Als stad leveren wij een inspanning en wij vragen van de ouders ook een engagement. Voor mensen die het minder breed hebben, geldt natuurlijk een lager tarief. We moedigen de ouders ook aan om zelf Nederlands te spreken met hun kinderen en bijvoorbeeld naar de bibliotheek te gaan.”

Taalbubbels.
RLA Taalbubbels.

Prioriteit voor schepen Van Overmeire (N-VA)

“De stad, onze vrijwilligers en de scholen kunnen helpen. Een goede taalkennis verhoogt de kansen in het onderwijs en op het werk. Het opent ook deuren naar de vele Aalsterse verenigingen. Kortom: het is een essentiële voorwaarde voor integratie”, besluit schepen Van Overmeire. Voor hem is het essentieel dat dit meegenomen wordt in de meerjarenplanning, die nu volop besproken wordt door het stadsbestuur. “Je kan op zoek gaan om de werking efficiënter te maken, maar het is bewezen dat dit iets opbrengt. Dit moet absoluut blijven bestaan.”

Taalbubbels.
RLA Taalbubbels.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.