Kansarmoede het grootst in stad Aalst, bijna onbestaande in Meldert

Armoede in gezinnen met jonge kinderen in procenten, bron: het Agentschap Kind & Gezin.
RLA Armoede in gezinnen met jonge kinderen in procenten, bron: het Agentschap Kind & Gezin.
Een kind heeft in Aalst en Herdersem meer kans om in armoede op te groeien dan in de andere deelgemeenten. De kans op armoede is het minst groot in Baardegem, Meldert en Hofstade. 10,1 procent van het totaal van de Aalsterse gezinnen leeft in kansarmoede, volgens cijfers van Kind & Gezin. Schulden Op School pleit voor de inzet van brugfiguren om kinderarmoede aan te pakken.

Uit de armoedecijfers van Kind & Gezin blijkt dat er grote verschillen zijn tussen Aalst en zijn verschillende deelgemeenten. “Vlaanderen beschikt over een unieke detectiemethode van armoede in gezinnen met jonge kinderen: de registratie door het Agentschap Kind & Gezin van de kans op armoede, aan de hand van een reeks indicatoren, in elk gezin met een pasgeboren kind”, zegt Johan Van Biesen van de organisatie Schulden op School, een Aalsterse armoedeorganisatie. “De resultaten van alle Vlaamse gemeenten, verwerkt in een index met het gemiddelde van de laatste drie jaar, worden jaarlijks bekendgemaakt. Maar ook binnen Aalst zelf zijn er plaatselijke verschillen te merken”, zegt hij.

10,1 procent

Het is geen verrassing dat de meeste armoede in de stad zelf te vinden is: 13,8 procent van de gezinnen leeft er in armoede. Herdersem staat tweede in de rangschikking met 7,8 procent, gevolgd door Erembodegem met 6,2 procent. In Moorsel heeft 5,4 procent van de gezinnen het moeilijk, in Nieuwerkerken 4,2 procent. Dan volgen Gijzegem (3,8%) en Hofstade (3,4%). In Meldert (1,6%) is er nauwelijks armoede. De bevolking in Baardegem is te klein om er iets over te kunnen zeggen, maar dat zou wel eens in de lijn van Meldert kunnen liggen.

Naast de verdere structurele ondersteuning (en versterking) van de Aalsterse armoede-organisaties, pleit ik voor de inzet van brugfiguren zoals dat ook al in Gent en Kortrijk aanwezig is

Johan Van Biesen, voorzitter Schulden op School

Uit cijfers van 2017 blijkt dat Aalst in totaal kampt met een kansarmoedecijfer van 10,1 procent. Een tiende van de bevolking heeft het moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen. “We kennen allemaal wel de schrijnende verhalen van kinderen met een lege brooddoos of kinderen die niet met gepaste kledij voor het seizoen naar school moeten gaan. De noodzaak om een tandje bij te steken is groot. Naast de verdere structurele ondersteuning (en versterking) van de Aalsterse organisaties pleit ik voor de inzet van brugfiguren zoals dat vandaag ook al in Gent en Kortrijk aanwezig is”, aldus Johan Van Biesen die als voorzitter van Schulden Op School een plaats kreeg op de sp.a-lijst voor het Vlaams parlement. “Naast de verdere structurele ondersteuning en versterking van de lokale armoede-organisaties is het noodzakelijk om een versnelling hoger te gaan. Dat kan via de inzet van brugfiguren”, zegt hij.

Brugfiguren

“Brugfiguren vormen letterlijk de brug tussen het onderwijs en tal van andere beleidsdomeinen. Ze ondersteunen en versterken zowel ouders van kwetsbare kinderen als de scholen en de opvang waar zij het gros van hun tijd verblijven. De basisschool en de kinderopvang is de uitgelezen plek om ouders te bereiken én om met de signalen die de leerkrachten opvangen iets te doen”, zegt Van Biesen.

“De brugfiguren gaan als het ware samen met de gezinnen op weg: aan de schoolpoort staan, huisbezoeken afleggen, laagdrempelige activiteiten (helpen) organiseren, … Via deze weg kan men gemakkelijker ‘binnen’ in de leefwereld van de kinderen. Er wordt zowel ingezet op het aanpakken van directe noden als gevolg van armoede, zoals het voorzien van een warme maaltijd, als op achterliggende oorzaken, zoals gezinsinkomen, gezondheid,... Gent en Kortrijk hebben al brugfiguren in dienst en de evaluatie is positief. Zo bereikten de brugfiguren in Kortrijk op drie jaar tijd 915 gezinnen en 2.427 kinderen”, zegt Van Biesen. “Zo helpen ze de vicieuze cirkel van generatiearmoede te doorbreken. Dat moet in Aalst ook mogelijk zijn.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • linda D'Haese

    Meuleman Louis ja er zijn er veel die boven hun stand leven 2 auto's allemaal een ipad wekelijks op restaurant, belegde broodjes, merk kledij en dan is er geen geld voor de school factuur en kommen ze op het einde van de maand niet toe en kunnen ze de noodzakelijke dingen niet betalen

  • johny goessens

    Dirk Sonck, Het is al van sinds 1971 geleden dat er nog een BSP-burgemeester het beleid mee voerde. Ook voorheen waren het in 90 % van alle burgemeester Katholieken en/of Liberalen die de macht hadden !

  • Dirk Sonck

    De schuld van jarenlang links wanbeleid.