Johan (62) vindt fiets terug waarmee hij als 22-jarige in Dender viel: “Ik kon het eerst niet geloven, maar het is honderd procent zeker mijn fiets"

Johan Van Nieuwenhove met de fiets waar hij 40 jaar geleden mee in de Dender reed.
Rutger Lievens Johan Van Nieuwenhove met de fiets waar hij 40 jaar geleden mee in de Dender reed.
Veertig jaar geleden reed Johan Van Nieuwenhove (62) na een wedstrijd van Eendracht Aalst met een pintje te veel op in de Dender en zag zijn fiets wegzinken in het stinkende Denderwater. Nu, vier decennia later, heeft Johan zijn fiets teruggevonden.

“Ik kon het eigenlijk niet geloven, maar het is honderd procent zeker mijn fiets van veertig jaar geleden”, zegt Johan Van Nieuwenhove. De Erembodegemnaar is al van jongs af aan fervent supporter van Eendracht Aalst en veertig jaar geleden kostte dat hem zijn fiets.

“Tegen wie Eendracht die zondag heeft gespeeld, weet ik niet meer. Bergen misschien, dat zou kunnen. Nadien bleef ik hangen in de kantine en besloot ik nog een bezoek te brengen aan FC Doggen Erembodegem die ook hadden gespeeld. Ik fietste via de Brusselsesteenweg naar de Doggen en reed later die avond terug naar het centrum van Erembodegem. Dat moet rond een uur of tien ‘s avonds zijn geweest.”

Kleren weggegooid

Johan wijst naar de grote boom in een bocht van de Dender waar hij van het jaagpad affietste, pardoes het water in. “Ik was 22 jaar oud en we hadden goed doorgedronken. Daar aan die grote boom ben ik in het water gesukkeld. Ik kon mezelf redden en naar de kant zwemmen. Achter mij zag ik mijn fiets wegzinken in het Denderwater”, zegt Johan.

Zijn fiets viel niet meer te redden. Het was in die tijd sowieso al niet bevorderlijk voor de gezondheid om in het vieze Denderwater te vallen. “De kleren die ik toen aanhad heb ik daarna alleszins nooit meer gedragen. Alles stonk verschrikkelijk”, zegt Johan. Hij begon aan een walk of shame naar Erembodegem, kletsnat, naar huis. “Daar kreeg ik serieus onder mijn voeten van mijn moeder, die razend was.”

Magneten

Een drietal weken geleden passeert Johan zoals zo vaak opnieuw aan de plek waar hij zo veel jaar geleden het water in viel en ziet hij een verroest brommertje en een roestige oude fiets aan de kant staan. “Mensen uit de buurt zeggen dat vissers met magneten die er hebben uitgehaald. Ik had onmiddellijk het vermoeden dat dit mijn fiets was geweest. Toen ik er een paar keer was gepasseerd, was ik zeker. Ik herken het stuur, het is honderd procent zeker mijn fiets. Ik kon dat dus echt niet geloven toen ik dat zag”, zegt Johan.

De laatste rit van deze fiets is echter wel gereden. Door veertig jaar in het water is de slijtage compleet. “Het is een hoop schroot, maar ik zal hem wel zelf naar de schroothoop doen. Nu ik toegegeven heb dat de fiets van mij is, geven ze me misschien wel nog een GAS-boete. Ook al bestond dat veertig jaar geleden nog niet”, zegt Johan.

De fiets waarmee Johan Van Nieuwenhove 40 jaar geleden in de Dender reed.
Rutger Lievens De fiets waarmee Johan Van Nieuwenhove 40 jaar geleden in de Dender reed.
De fiets waarmee Johan Van Nieuwenhove 40 jaar geleden in de Dender reed.
Rutger Lievens De fiets waarmee Johan Van Nieuwenhove 40 jaar geleden in de Dender reed.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim van laethem

  V-brakes, gripshift, een TIG-gelast alu frame van 40 jaar geleden ? Het denderwater heeft opmerkelijke kwaliteiten: de dingen komen er 15 jaar jonger uit dan dat ze erin gaan. Ik neem één dezer een duik ...

 • Dirk Pauwels

  Geloof er niets van, het type stuur dat daar op staat is zeker niet van 1979.... Die zijn pas in de jaren 90 voor het eerst gebruikt geweest. Denk onze Johan weer eens te diep in het glas gekeken heeft, net als 40 jaar geleden...

 • Martin Van Lersberghe

  versnelling veranderen door aan het handvat te draaien bestond toen nog niet, plaatjes voor snelbinder bestond toen ook niet, hoogte verstelling stuur door een kniksysteem bestond toen ook niet! en dat zou die zijn fiets moeten zijn? vergeet het maar, deze fiets is nog geen 15 jaar oud!

 • Ronny Van Rysselberge

  Ik heb mijn twijfels bij de leeftijd van die fiets .Pivoterende voorbouw bestond niet in 1979, kwam pas begin jaren 90. Een sloping frame zou in 1979 veel bekijks hebben gehad. Een frame zonder lugs? Bestond toen niet. Het frame is zo te zien ook oversized. Waarschijnlijk TIG-gelast. Alu? Er zullen nog wel details zijn zoals de klem die de zadelpen in het frame moet vasthouden. Dat gebeurde in 1979 met een bout. Van één ding ben ik zeker: die fiets kan onmogelijk 40 jaar oud zijn.

 • Martin Van Lersberghe

  wat een zever, als je ziet welk systeem deze fiets heeft voor de snelbinder en het hoogte regelsysteem van het stuur ben ik al meer dan 100% zeker dat deze fiets nog geen 10j oud is!