Jaar na brand: Katthy neemt draad (en schaar) weer op

KAPSTER DIE LEVENSWERK BIJ INFERNO VERLIEST, START NIEUWE ZAAK

Katthy straalt in haar nieuwe kapsalon.
Tim Van Damme Katthy straalt in haar nieuwe kapsalon.
Iets meer dan een jaar na een allesverwoestende brand kan Katthy De Reuse opnieuw haar kapsalon en woning betreden. De vrouw verloor haar levenswerk door een kortsluiting in een elektriciteitskast. Buurtbewoners en carnavalisten sprongen in de bres om de onfortuinlijke kapster financieel te helpen.

Het was in de ochtend van 23 oktober dat het noodlot op de hoek van de Twijnderstraat en de Dendermondsesteenweg toesloeg. Voorbijgangers zagen als eerste rook ontsnappen uit kieren en spleten van het huis. Op dat moment was het kapsalon van kapster Katthy De Reuse al zo goed als verloren. De 42-jarige vrouw was op het moment van de brand niet thuis. Zij werd tijdens de bluswerken verwittigd door buren. "Een telefoontje dat ik liever nooit meer wil krijgen. Mijn vier hondjes en twee katten zaten nog in het huis. Ik was in alle staten," getuigt ze.

De ravage na de brand.
Tim Van Damme De ravage na de brand.

Alles verloren

De brandweer van Aalst kwam massaal ter plaatse en wist de dieren van Katthy te redden. "De schade was enorm. In het kapsalon was alles verloren. Ook op de eerste verdieping, waar ik woonde, bleef er zo goed als niets over. Enkel een houten keukentafel en wat kleine spullen overleefden de brand."


Vrij snel werd er gereageerd vanuit de carnavalswereld en het buurtcomité. Er werden inzamelacties georganiseerd om Katthy een financiële ruggensteun te geven. "Ook Patrick De Boeck, de man die foto's van de carnavalgroepen neemt, kwam met een initiatief op de proppen. Hij heeft lintjes verkocht en de opbrengst aan mij geschonken. Ik kan het buurtcomité, AKV Overboeft en Brigitte Van Limbergen niet genoeg bedanken voor wat ze hebben verwezenlijkt. Om nog te zwijgen over Danny en Frieda uit de straat. Zij stelden zomaar hun gelijkvloers ter beschikking om er een tijdelijk salon in te richten," aldus Katthy.


Toch kreeg de onfortuinlijke kapster kort na de brand een nieuwe klap te verwerken. Een van de vier hondjes overleed aan de giftige rook die het had ingeademd. "Xena, mijn 11-jarige Pincher, was er erg aan toe. Ik kan niet uitleggen hoe hard me dat heeft geraakt. Mijn dieren betekenen alles voor me. Een van de andere hondjes heeft sinds de brand ook ademhalingsmoeilijkheden, maar die heeft het wel overleefd." Door de nieuwe tegenslag sloot Katthy zich een tijd af van de buitenwereld. "Alles kon me gestolen worden."

Hondje Xena, die als gevolg van rookintoxicatie stierf.
Tim Van Damme Hondje Xena, die als gevolg van rookintoxicatie stierf.

Inzamelactie en erfenis

Exact een jaar na het inferno kon Katthy opnieuw intrekken in haar oude woning. "Al die tijd logeerde ik bij mijn zus of mijn moeder," legt ze uit. Ook het kapsalon werd volledig opgeknapt en is klaar voor ingebruikname. "Met de centen van de inzamelactie en van een erfenis kon ik het salon opnieuw inrichten. Al heeft het er wel om gespannen. Een zaak weer opstarten, is duurder dan men denkt." Het vernieuwde kapsalon 'Inter Mode Coiffure Katthy De Reuse' opent voor het eerst zijn deuren op zaterdag (vandaag red.) 2 december. "Tussen 18 en 22 uur is iedereen welkom voor een hapje en een drankje tijdens de openingsreceptie. Vanaf 6 december gaat het kapsalon echt open."