In ziekenhuis geslagen tijdens eetfestijn Gratietanders

VOORZITTER CARNAVALSVERENIGING (40) AANGEVALLEN DOOR 15 PERSONEN

Ivo Mabelde, die een gekneusde oogkas overhield aan het incident dit weekend, en Kevin Ruyssinck van carnavalsvereniging Gratietanders.
Foto Koen Baten Ivo Mabelde, die een gekneusde oogkas overhield aan het incident dit weekend, en Kevin Ruyssinck van carnavalsvereniging Gratietanders.
Afgelopen weekend is het eetfestijn van carnavalsvereniging Gratietanders tot tweemaal toe in het honderd gelopen. Zaterdag kreeg voorzitter Ivo Mabelde (40) rake klappen van vijftien personen van Afrikaanse origine. Hij hield er een gekneusde oogkas aan over. Zondag waren er problemen met enkele jongeren. Zij duwden de barbecue omver. "Ik zal nog naar de politie gaan om klacht neer te leggen", aldus Ivo.

Het eerste incident vond zaterdag in de late namiddag plaats. Het eetfestijn was volop bezig toen er plots een vijftiental Afrikanen ontmoetingshuis De Brug in Aalst binnen kwamen. Na een tijdje merkte iemand op dat de heren voor de toegangsdeur van het toilet zaten en heeft ze daar over aangesproken.


"Wij hebben hen vriendelijk gevraagd of ze zich ergens anders konden zetten omdat er op deze manier niemand meer naar toilet kon gaan. De mannen reageerden heel normaal en antwoorden dat ze zich meteen zouden verplaatsen", zegt Kevin Ruyssinck, een lid van de carnavalsvereniging.


Een tiental minuten later zaten de mannen nog steeds voor de deur van het toilet en werd hen opnieuw gevraagd op te schuiven, waarna ze een brandblusser stalen en leegspoten. De brandblusser gooiden ze nadien op straat.

Naar het ziekenhuis

"Ik wou de brandblusser oprapen en plots vielen ze mij met vijftien man aan. Ik viel op de grond maar kon snel weer opstaan. Toen ik opstond vielen ze me nogmaals aan tot ik opnieuw neer viel", vertelt Ivo Mabelde. "Toen enkele vrienden naar buiten kwamen zetten ze het op een lopen. Geen minuut te vroeg want ze gingen me bijna aanvallen met de brandblusser." Daarna ging Ivo met een dik oog naar het ziekenhuis. "Daar vertelden ze me dat ik enorm veel geluk heb gehad, dat dit slechter kon aflopen. De schrik zit er ondertussen wel een beetje in dat die mannen zouden terugkomen."


Het is niet het eerste incident dat aan De Brug plaatsvind. Bijna wekelijks gebeuren er vechtpartijen en heel wat carnavalsverenigingen en andere groepen boeken er geen zaal meer uit schrik. "Het wordt hoog tijd dat de politie iets doet tegen het geweld want binnenkort komt er niemand meer. Wij zullen ons eetfestijn volgend jaar ergens anders laten doorgaan", aldus de voorzitter. Het incident zorgde er ook voor dat heel wat aanwezigen vertrokken of de dag nadien niet meer kwamen opdagen. "Ze vroegen zelfs of we hun bestelling aan huis konden brengen, maar dat betekent voor ons wel minder inkomsten aan drank", aldus Ruyssinck.

Klacht neerleggen

Ook zondag waren er opnieuw problemen, dan werd de barbecue omver geduwd door enkele jongeren. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond. "Ik zal alleszins nog naar de politie gaan om klacht in te dienen. Ik kan een beschrijving geven van twee personen hun kleding," besluit Ivo.