Illegale lozing zorgt voor stankwalm

BEWONERS LOSSEN GEURPROBLEEM CREATIEF OP

"Natte washandjes op de afvoer en geurkaarsen doen wonderen", zegt Lieve De Clippel.
TVDN "Natte washandjes op de afvoer en geurkaarsen doen wonderen", zegt Lieve De Clippel.
Een illegale lozing ligt aan de basis van de stankwalm die Aalst nu al vier dagen in een greep houdt. Het rioolwater in de stad heeft een verhoogde concentratie aan koolwaterstoffen. Die kunnen volgens de crisiscel enkel ontstaan door dumping van stoffen. De stank kan vergeleken worden met de geur van rotte eieren, maar is niet slecht voor de gezondheid.

Na vier dagen zoeken is er eindelijk een antwoord op de oorsprong van de penetrante geur in wijk Overhamme in Aalst. Uit lucht-, water- en bodemanalyses van het rioolstelsel blijkt dat er een verhoogde concentratie van koolwaterstoffen aanwezig is. Die zouden het gevolg zijn van een illegale lozing. Burgemeester D'Haese bracht het parket persoonlijk op de hoogte en drong aan op een intensief onderzoek.


Koolwaterstoffen zoals methaan ontstaan onder andere door afbraak van organisch materiaal door bacteriën. Bij die afbraak komen gassen vrij met een geur van rottende eieren en aardgas. Uit verschillende metingen van de brandweer en Eandis is wel duidelijk dat er geen aardgas in het rioolstelsel aanwezig is.


Gek genoeg heeft niet elke bewoner last van de stank. In sommige huizen is er helemaal niets waarneembaar, terwijl de buren op allerhande manieren de stank moeten verdoezelen.


"Een nat washandje op de afvoer van de lavabo en het bad houdt de stank voor een deel tegen. Sinds ik weet dat het niet om gas gaat, heb ik geurkaarsen in de badkamer geplaatst. Daar is de stank het ergst. In de ander kamers wordt wierook gebrand", zegt Lieve De Clippel (57).

De brandweer zette een op water aangedreven luchtpomp in om de riolering te verluchten.
TVDN De brandweer zette een op water aangedreven luchtpomp in om de riolering te verluchten.

Goed verluchten

Toch houden de meeste bewoners het bij het goed verluchten van de woning. Dat de stank voor ergernis zorgt, is meer dan duidelijk. "Een stankwalm penetreert al drie dagen lang ons huis. Gelukkig zijn we in Aalst wel wat gewoon", zei tv-presentator Steven Van Herreweghe, die in de getroffen wijk woont. "Meestal ruikt het hier naar onzin, nu naar gas", grapte hij nog.


D'Haese riep gisteren opnieuw de crisiscel bijeen om de situatie verder op te volgen. "We laten niets aan het toeval over en hebben verschillende instanties stalen laten nemen. Die werden in een eerste fase getest op 170 verschillende producten. Uit die analyse blijkt dat de concentraties aan koolwaterstoffen duiden op een onnatuurlijke vervuiling. Het is niet duidelijk welk product er in de riolering werd geloosd, maar er is geen enkel gevaar voor ontploffingen of voor de gezondheid".

Riolen spoelen

Ook gisteren had de brandweer de handen vol om het rioolstelsel te ventileren en spoelen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een op water aangedreven ventilator. "Met dit toestel kunnen we de stank uit de riolering zuigen. We wekken de luchtverplaatsing op door aan een ander riooldeksel water met hoge druk te spuiten. De opgezogen lucht wordt vermengd met water en vervolgens verneveld", klinkt het bij brandweerofficier Bart Van Hauwermeiren. Of de nieuwe spoeling en verluchting effect heeft, blijft afwachten. "Het gaat om het spoelen van 70 kilometer aan riolering. Dat is een tiende van het hele Aalsterse rioolstelsel. Het komende weekend zal de temperatuur stijgen en kan de geur sterker waarneembaar worden", zegt D'Haese.


De burgemeester raadt de Aalstenaars aan om bij geurhinder de ramen zo goed mogelijk open te zetten om de woning te verluchten. "Wie algemene vragen over de stankwalm heeft kan terecht op het telefoonnummer 053/77.93.00, maar voor dringende oproepen raad ik de bevolking aan om de brandweer te bellen", klinkt het.