Hiphopster Kraantje Pappie laat sneakers customizen door Aalstenaar

Tijs Van Impe van Tazz Customs pimpt enkele sneakers.
Tazz Customs Tijs Van Impe van Tazz Customs pimpt enkele sneakers.
Kraantje Pappie, een grote naam in het hiphopwereldje, stapt tegenwoordig rond in sneakers van het Aalsterse Tazz Customs. De sneakers werden gepersonaliseerd door Tijs Van Impe (38). Met Tazz Customs pimpt hij witte sneakers naar gelang de vraag van de klant. “Het liefst integreer ik iemands persoonlijkheid of hobby’s in een schoen”, zegt Tijs.

Tijs Van Impe is een 38-jarige Aalstenaar met een passie voor sneakers. Met Tazz Customs heeft hij een bedrijfje opgericht dat sneakers personaliseert. “Eigenlijk niet alleen sneakers, maar ik neem ook meer geklede schoenen onder hande. Van babymaatjes tot volwassen maten. Ik personaliseer die schoenen door ze te beschilderen met een speciale leerverf”, vertelt Tijs. “Die is flexibel, de schoenen kunnen achteraf perfect gedragen worden. Ik werk die af met een finisher die water-, UV- en krasbestendig is. Daardoor is het verfwerk beschermd tegen de elementen en kan je het dragen. Al raad ik natuurlijk niet aan om met die schoenen naar een festival te gaan. Het zijn speciale schoenen voor speciale gelegenheden.”

(lees verder onder de foto’s)

Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs

Nieuwe start

De ontwerpen die Tazz Customs maakt gaan van eenvoudig tot extreem complex. “Het gaat van een logo van een bedrijf of iemand zijn naam tot heel complexe transformaties van een witte sneaker naar iets nieuws. Tot heel gedetailleerd, met heel veel kleurtjes, het kan allemaal”, zegt hij.

Vijftien jaar werkte Tijs in een winkel in Aalst, tot hij getroffen werd door een burn-out. “Zoals zoveel mensen tegenwoordig. In het begin van die burn-out was ik begonnen met een paar van mijn eigen schoenen te personaliseren. Eens proberen of mij dat lag, puur om mij bezig te houden. Ik ben al jaren een sneakerfan, vooral dan Air Max 1 van Nike. En in het verleden had ik al eens geïnformeerd bij customizers om mijn schoenen te laten customizen.”

(lees verder onder de foto’s)

Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs

Tijs houdt van grafisch design en kreeg het idee: waarom begin ik daar zelf niet mee? “Na drie paar schoenen waren er heel veel leuke reacties op internet en waren er al klanten geïnteresseerd. Zo ben ik er ingerold. Als werkzoekende heb ik een opleiding gevolgd van een week in Amersfoort, in de ‘Sneakersschool’. Daar leer je handgemaakte sneakers maken. Vanaf nul een Air Max 1 fabriceren, patronen uitsnijden, exclusieve materialen gebruiken,...  Na die opleiding heb ik beslist: hier wil ik echt mee verdergaan en professioneel stappen zetten. Je gezin onderhouden met iets dat je heel graag doet, daar droomt toch iedereen van?”, zegt Tijs. Via Starterslabo krijgt Tijs Van Impe ondersteuning in de weg naar zelfstandige.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs

Kraantje Pappie

De vragen die Tazz Customs krijgt zijn divers. Van een gepersonaliseerd communieschoentje tot de eerste schoenen van een kind personaliseren in thema van het geboortekaartje. “Een naam, een geboortedatum, een trouwdatum of de eerste schoenen van je kind personaliseren, ik heb het allemaal al gedaan. Nu de lentefeesten eraan komen zal ik voor een meisje het thema van haar kleedje verwerken in haar schoenen. Het gaat verder dan het beschilderen van de schoen, ik kan ook kleine structurele werkjes uitvoeren. Het liefste integreer ik iemands persoonlijkheid en hobby’s in een schoen.”

(lees hieronder verder)

Kraantje Pappie met sneakers van Tazz Customs.
Tazz Customs Kraantje Pappie met sneakers van Tazz Customs.

Hoe de Nederlandse hiphopartiest Kraantje Pappie in Aalst terechtkomt om zijn sneakers te laten customizen? “Ik stond met mijn werk op een sneakerbeurs in Rotterdam. Kraantje Pappie was daar met een paar vrienden. Na de beurs begon hij me te volgen op Instagram en bestelde hij twee paar schoenen. Het is een superchille gast, een grote naam in de Benelux, maar met beide voeten op de grond. Het is een eer om met hem te mogen samenwerken. Hij wilde een subtiele Louis Vuitton-print op zijn sneakers. Ik heb een paar designs gemaakt en heb hem de sneakers persoonlijk geleverd. Binnenkort volgt daar een filmpje van op Instagram.”

Nu zaterdag zal Tazz Customs bij de opening van kledingwinkel Pastoor live schoenen customizen in de winkel aan het Keizersplein 3. Je kan er een paar schoenen kopen of zelf een paar meebrengen. Tijs wil ook workshops organiseren waarbij hij mensen leert hoe ze hun sneakers kunnen customizen. Tazz Customs vind je terug op Facebook en Instagram.

Tazz Customs
Tazz Customs Tazz Customs
Sneakers van Tazz Customs voor Kraantje Pappie.
Tazz Customs Sneakers van Tazz Customs voor Kraantje Pappie.
Sneakers van Tazz Customs voor Kraantje Pappie.
Tazz Customs Sneakers van Tazz Customs voor Kraantje Pappie.