Het moment waarop de politie bestuurder op carnaval Aalst inrekent: “Hij was heel sterk en verzette zich enorm”

De man wordt door verschillende agenten tegen de muur geduwd en meegenomen.
Koen Baten De man wordt door verschillende agenten tegen de muur geduwd en meegenomen.
In Aalst is gisteravond iets voor 19 uur een wagen zonder nummerplaten opgedoken in de carnavalsstoet die op dat ogenblik door de stad trok. De oudere man aan het stuur botste naar verluidt met een carnavalswagen. Ooggetuige Gerry Van Goethem zag hoe mensen maar net konden wegspringen. In de koffer werden messen en een baseballknuppel gevonden. De verdachte was ook onder invloed van verdovende middelen. Op de bovenstaande foto is te zien hoe de politie de man inrekenen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bestuurder gedroeg zich volgens de politie agressief. Agenten in burger grepen als eerste in, daarop wisten agenten van het team ORCO (Ondersteuningscapaciteit voor Risicovolle en Complexe Operaties) de man te overmeesteren. De verdachte zou een psychiatrische voorgeschiedenis hebben. Aan de politie heeft hij verklaard dat hij “Aalst een lesje wou leren”. 

De man wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Dat meldt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Hij kon pas deze voormiddag verhoord worden omdat hij moest ontnuchteren.

Met hoge snelheid

Gerry Van Goethem, lid van het feestcomité, zag het allemaal voor zijn ogen gebeuren. “Ik stond in de Zonnestraat naar de stoet te kijken en opeens zag ik een wagen met hoge snelheid uit de Maanstraat komen. Een grijze auto slaagde erin om tussen de betonblokken te slalommen. Hij ramde de nadarhekken, met een ravage tot gevolg. Ik wist meteen: ‘Dit is fout’. Hij kwam de Zonnestraat ingereden. Die was leeg, want er was net op dat moment een gat tussen twee groepen. Dat kan soms gebeuren in de stoet. Wat een geluk, want anders was hij ongetwijfeld ingereden op een groep.”

“Mensen trokken hun kinderen weg”

“De mensen die aan de kant stonden, trokken hun kinderen weg van de straat en konden net op tijd wegspringen”, vervolgt Gerry. “We zagen een man achter het stuur zitten die met zijn raam open reed. Hij had een knuppel vast in één hand. Enkele mensen, onder wie ikzelf, liepen naar de wagen. Toen die tot stilstand kwam, zijn we erin geslaagd zijn deur open te trekken en met vier mannen hebben we die gast uit zijn auto gesleurd. Niet simpel: hij was heel sterk en verzette zich enorm. Hij bleef de hele tijd roepen en tieren. Met een stuk of tien mensen hebben we hem in bedwang gehouden. Er kwamen twee agenten aangelopen en die konden hem uiteindelijk boeien - maar dat lukte ook pas toen er een ploeg met versterking was aangekomen. Hij bleef zich met hand en tand verzetten. Niet te geloven, eigenlijk.” “Bij de fouille op het commissariaat bleek de man in het bezit te zijn van een scheermesje”, aldus het parket.

De oudere man was verward en kwam in de stoet licht in aanrijding met carnavalswagen.
rv De oudere man was verward en kwam in de stoet licht in aanrijding met carnavalswagen.

“Kordaat opgetreden”

“De zone was heel goed afgesloten. We zoeken uit hoe dat voertuig er toch kon opduiken, maar de mensen hoeven zich niet ongerust te maken”, aldus burgemeester D’Haese. “Onze diensten waren er onmiddellijk bij, we hebben kordaat en goed opgetreden. Door de massale politieaanwezigheid hebben we snel alarm kunnen slaan.” Uiteindelijk heeft de man zo’n honderd meter op het parcours gereden. 

Hoe de man op het - nochtans beveiligde - parcours is geraakt, moet het onderzoek nog uitwijzen. De crisiscel zat samen voor een stand van zaken. Volgens ooggetuigen werd de bestuurder heel de namiddag in de buurt van de stoet opgemerkt. Hij had veel gedronken, ging zijn wagen halen en raakte uiteindelijk via een zijstraat op het parcours. Het gaat om een 50-jarige man uit Aalst met psychiatrische problemen die bekend is bij de Aalsterse politie. Aan de agenten zou hij verklaard hebben dat hij “Aalst een lesje wou leren”.

Na ontnuchtering, kon de man deze voormiddag verhoord worden. Hij is gekend bij politie en justitie. De verdachte wordt op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.” Het parket vraagt zijn aanhouding.

D’Haese vraagt alvast geen bijkomende veiligheidsmaatregelen na het incident. “Deze politie-interventie heeft erger voorkomen. Het nood- en interventieplan heeft perfect gewerkt.” Op het incident na verliep de eerste carnavalsnacht rustig in Aalst. De brandweer startte met een interventieboot een zoekactie naar een vermist persoon, maar die persoon bleek uiteindelijk niet vermist. Drie minderjarigen moesten medisch verzorgd worden na alcoholmisbruik.

rv102 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan paridaens

  De fout ligt hier volledig bij de beveiliging! Zo een chicane, mooi, allemaal goed en wel, doen ze in Frankrijk ook, persoonlijk mogen ondervinden. Het verschil zit hem erin dat op het ogenblik van de activiteit zelf de chicane afgezet wordt met een politievoertuig, tot het einde.

 • johny goessens

  D'Haese draagt de volle verantwoordelijkheid over de veiligheid ! Hoe kon die wagen binnen raken ? Zich achteraf kwaad maken op Justitie is gemakkelijk ! Voorkomen dat zoiets gebeurt te moeilijk blijkbaar !

 • johny goessens

  Wat als Jambon, Francken of Zuhal Justitieminister waren geweest ? De verkiezingen komen er aan ! Roepen en tieren aan de zijlijn zijn we gewoon van NV-A vooral sinds ze niet meer in deze regering zitten ! Populisme à la D'Haese !

 • Walter De Vuyst

  Natuurlijk kan dit incident niet door de beugel . Maar ook de reactie van NVA burgemeester D'Haese tegenover het parket is sterk overdreven . Justitie heeft zijn werk gedaan en de dader onder voorwaarden vrijgelaten . Mekkeren is zinloos , toch blijven slagen onder de gordel een belangrijk instrument van de Vlaamse Nationalisten .

 • Koen Mariën

  Al die heisa ivm de politie dat zijn ook maar mensen wijs dan ook de schuldige die beslist voor die man terug in vrijheid te stellen was reeds gekend bij politie, psychiatrische problemen, volgende week loopt hij wss terug los!!