Gynaecoloog Guy Verhulst werkt nauw samen met Nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Guy Verhulst en Denis Mukwege.
Guy Verhulst Guy Verhulst en Denis Mukwege.
De Aalsterse gynaecoloog Guy Verhulst belde zijn Congolese vriend en nu Nobelprijswinnaar Denis Mukwege al op om hem proficiat te wensen. “Mukwege leek mij aan de telefoon zelf wat verrast, maar uiteraard heel blij”, zei Verhulst die voor een volgende missie vertrekt in november, dan kan hij hem persoonlijk feliciteren.

Verhulst zet zich net als Mukwege in voor zwangere vrouwen in Congo en de twee kennen mekaar. “Wij hebben elkaar voor de eerste keer ontmoet in 2011 in zijn Panziziekenhuis en sindsdien zijn we vrienden geworden”, legt Verhulst uit.

Verhulst, die zelf een project heeft om zwangere vrouwen te helpen in de streek van Bukavu, is een regelmatige gast in het Panziziekenhuis. “Elke keer dat ik op missie ben in Bukavu, breng ik hem een bezoek. Ik gaf al een paar keer les in zijn ziekenhuis”, vertelt Verhulst.

Mukwege in De Werf

“We zitten op dezelfde lijn wat betreft broodnodige veranderingen in de organisatie van de zorg voor de zwangere vrouwen”, legt de Aalsterse gynaecoloog uit. Begin dit jaar had hij de eer het voorwoord te schrijven in een boek over dr. Mukwege.

Twee jaar geleden kwam Mukwege naar Aalst op uitnodiging van zijn Aalsterse collega. "Hij gaf een aangrijpende lezing in cc De Werf. De Congolese gynaecoloog werd toen ook door burgemeester en schepenen met alle honneurs ontvangen op het stadhuis", zegt Guy Verhulst.

Jaloezie in Congo

Een Nobelprijs zal zeker in zijn land jaloezie opwekken. "Het geeft Mukwege nog meer aanzien en dat ziet de overheid niet graag gebeuren. Denis Mukwege heeft al een aantal keer de problemen in Congo door een slecht bestuur openlijk aangeklaagd", zegt Verhulst, die zelf ook politiek actief is en in Aalst op de lijst van Open Vld staat. "De extra aandacht die hij krijgt zal de Congolese overheid kunnen missen als kiespijn. Gezien de timing, net voor de verkiezingen, kan de uitreiking van de prijs ook als een politiek statement worden gezien", zegt hij. Verhulst is een een beetje bang voor zijn veiligheid. "Op dit moment leeft Mukwege als een gevangene in zijn ziekenhuis. Er is constante beveiliging nodig. Er werden de voorbije jaren een aantal aanslagen op hem gepleegd , hij ontsnapte al een paar keer nipt aan de dood."

Bekroning

“Het is een bekroning voor een man die zijn hele carrière gewijd heeft aan de strijd tegen het seksueel geweld waarvan vrouwen in Afrika massaal het slachtoffer zijn”, zegt Verhulst. Hij hoopt dat het geweld tegen vrouwen nog wat meer aandacht gaat krijgen, want volgens hem is de problematiek nog steeds enorm groot. “Mukwege is een van de meest charismatische mannen die ik ooit ontmoette, hij is voor mij een voorbeeld en een inspiratiebron om verder in Congo de vrouwen te helpen."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.