Groen vraagt extra gemeenteraad: “Het vertrouwen binnen dit stadsbestuur is weg, hoe kunnen zij over de toekomst van de Aalstenaars beslissen?”

Het stadsbestuur van Aalst vorig jaar bij de voorstelling van het bestuursakkoord.
RLA Het stadsbestuur van Aalst vorig jaar bij de voorstelling van het bestuursakkoord.
Oppositiepartij Groen roept op om zo snel mogelijk een extra gemeenteraad samen te roepen om de crisis binnen het stadsbestuur te bespreken. Het bestuur besliste vandaag om schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) al haar bevoegdheden af te pakken na de recente lekken in de pers over de meerjarenplanning.

Gemeenteraadslid Lander Wantens van Groen wil dat er zo snel mogelijk een extra gemeenteraad wordt samengeroepen. “Het kan niet dat een schepen zomaar haar bevoegdheden verliest zonder dat daar ook binnen de gemeenteraad een debat over gevoerd wordt. Wij willen een gemeenteraad met maar één agendapunt: de crisis binnen het stadsbestuur. Als een derde van de gemeenteraadsleden daarom vraagt, moet er een extra gemeenteraad worden samengeroepen”, zegt hij. “Het is duidelijk dat deze coalitie als los zand aan elkaar hangt. Als er zo weinig vertrouwen is binnen de ploeg, hoe kan je dan nog functioneren en beslissingen nemen over de meerjarenplanning? Dat zijn beslissingen die de komende vijf jaar een effect zullen hebben op het leven in Aalst.”

Wat doet CD&V?

Volgens gemeenteraadslid Sam Van de Putte (sp.a) is het afwachten hoe CD&V nu reageert. “Dit college maakt de stad en zichzelf kapot en richt nu ook een ravage aan binnen de eigen bestuursmeerderheid. Hoe CD&V zich nu zal verhouden tot de beslissing van het schepencollege is de grote vraag. Al denk ik niet dat ze het lef zullen hebben om de coalitie te verlaten. Daar is veel moed voor nodig. Uiteindelijk zullen ze dus wel voor de postjes kiezen”, denkt hij.

“Alleen gemeenteraad als aan alle eisen is voldaan”

Gemeenteraadsvoorzitter David Coppens (N-VA) zal alleen een extra vergadering van de Gemeenteraad samenroepen als aan alle vereisten voldaan is. “Een extra gemeenteraad mag geen stunt zijn”, zegt David (N-VA). “Ik vind ook niet dat de raadsleden een extra zitpenning moeten ontvangen voor een gemeenteraad die dan misschien maar een halfuur zal duren”.

“De gemeenteraad kan alleen samengeroepen worden voor een extra vergadering als minstens een derde van de raadsleden hierom vraagt. Oppositiepartij Groen heeft slechts 10% van de zetels in de gemeenteraad. Ook samen met sp.a en Lijst A komt Groen aan slechts 21% van de zetels. De linkse oppositiepartijen kunnen dus alleen een extra gemeenteraad afdwingen met de steun van het Vlaams Belang of een van de coalitiepartijen.”

“Een extra gemeenteraad kan er ook alleen komen met een agenda. Op die agenda moeten elk punt een voorstel van beslissing mét een toelichting bevatten. Er zijn technische vereisten en dat is maar goed ook”, zegt David. “Als we die vereisten loslaten, dan kan een vergadering van de Gemeenteraad al snel een stunt of zelfs een show worden.”

De gemeenteraadsvoorzitter wijst er ook op dat de gemeenteraad niet beslist over de interne werkverdeling binnen het college. “Alleen het college van burgemeester en schepenen kan beslissen of een schepen de aan hem of haar toegewezen taken binnen het collegiale orgaan verliest of behoudt. We kunnen daar wel over debatteren, maar de gemeenteraad heeft op dat punt niets in de pap te brokken”, zegt hij.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.