Geniaalst: "Een echt Oilsjters energiebedrijf"

Alexander Van Ransbeeck
Pvda Alexander Van Ransbeeck
De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober komen dichterbij. In aanloop van de stembusgang geven we politieke kandidaten de kans om een gedurfd idee te lanceren, out-of-the-box, maar realistisch. We vroegen hen hoe zij de stad willen laten evolueren van Aalst naar Geniaalst. Vandaag een idee van Alexander Van Ransbeeck (PVDA).

Naam: Alexander Van Ransbeeck

Partij: PVDA

Plaats op de lijst: 1

"Een echt Oilsjters energiebedrijf"

"We richten een Aalsters stedelijk energiebedrijf op. Een publiek energiebedrijf van ons allemaal met drie doelen voor ogen: een goede dienstverlening met betaalbare energieprijzen voor de Aalstenaar, de productie van 100 procent hernieuwbare energie en het actief uitvoeren van een ambitieus plan voor energiebesparing."

"Al sinds de liberalisering van de energiemarkt zijn de prijzen fors toegenomen. In vergelijking met onze buurlanden betalen Vlaamse gezinnen 245 euro meer voor elektriciteit. Multinationals zoals Engie-Electrabel maken woekerwinsten dankzij afgeschreven kerncentrales, en lobbyen ondertussen om de transitie naar groene stroom tegen te houden. Door het risico op een black-out zijn we niet eens zeker dat het licht deze winter zal branden."

"We moeten onze energie in eigen handen nemen. Aalst heeft nood aan een publiek investeringsplan. Het stedelijk energiebedrijf kiest ervoor om investeringen zelf te doen en besteedt ze niet uit aan privépartners. Zo worden betaalbare prijzen verzekerd en stromen de opbrengsten terug naar de Aalstenaar."

"Het stedelijk energiebedrijf investeert in zonnepanelen op de gebouwen van de stadsdiensten en op de uitgestrekte daken van de stad. Het Aalsters energiebedrijf investeert ook in een stedelijk warmtenet. Hierbij wordt de restwarmte van de industrie gebruikt om de warmtevraag elders op te vangen. We zetten ten slotte in op energiebesparing en -efficiëntie. Door planmatig blok na blok naar de mensen te gaan, ze te helpen, en over te gaan tot renovatie zorgt het stedelijk energiebedrijf voor effectieve campagnes voor energiebesparing."

"Een stedelijk energiebedrijf: ambitieus en tegelijk realistisch. Kopenhagen, Stuttgart en München doen het ons al voor. Hun stedelijke energiebedrijven produceren duurzame stroom aan betaalbare prijzen. En ook in België bestaat dit al: Ebem, een energiebedrijf dat volledig in handen is van de gemeente Merksplas, investeert volop in hernieuwbare energie. Dus waar wachten we nog op in Aalst?"

Poll

Een Oilsjters energiebedrijf?

  • Ja 72%
  • Nee 28%Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.