Geen windmolen in Terjoden, provincie verleent geen vergunning

Het buurtcomité dat zich verzette tegen de windmolen.
Rutger Lievens Het buurtcomité dat zich verzette tegen de windmolen.
Er komt dan toch geen windmolen in de Erembodegemse wijk Terjoden. Deze zomer stootte de bouw van een windmolen daar op protest. De stad gaf negatief advies, maar de beslissing lag bij de provincie Oost-Vlaanderen. Die veegt de plannen nu van tafel.

“We doen een vreugdedansje, want er is reuzefijn nieuws voor onze buurt”, zegt het actiecomité Geen Windmolen in Trejen. “Nadat eerder de stad Aalst negatief adviseerde, volgt ook de provincie Oost-Vlaanderen dit advies. De bouw van de windturbine wordt dus geweigerd. Dank aan allen die zich hiervoor afgelopen zomer met hart en ziel hebben ingezet: het buurtcomité, de experts uit andere actiegroepen, de indieners van een verzet, enkele politici. Bijzondere dank aan schepen Caroline Verdoodt (N-VA) en gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh (CD&V), die zich oprecht over dit dossier hebben ontfermd”, klinkt het.

De nv Aspiravi wilde een windmolen van 178 meter hoog bouwen tussen de E40 en de Sparrenlaan. Het zou evenveel stroom genereren als 2.285 gezinnen verbruiken. “Een windmolen van die grootte hoort niet thuis op 300 meter van een woonwijk”, vond het buurtcomité echter en zij verzamelden zo’n 170-tal handtekeningen tegen de windmolen.

Windmolen
BELGA Windmolen

“Terjoden ligt tussen de E40, de N45 en enkele treinlijnen. En nu moet daar nog een windmolen bij. Zijn wij nog niet genoeg gestraft?”, aldus het buurtcomité afgelopen zomer. “Toen ze overal geluidsschermen plaatsten langs de autosnelwegen zijn ze ons deel van de E40 vergeten. Er is dus voortdurend lawaai van een trein of auto’s. Een windmolen, dat is niet geluidloos. Moeten we dat er ook nog eens bijnemen?” Ze vroegen zich af waarom er windmolens moeten worden gezeten in het drukbebouwde Vlaanderen. “Onderzoek wijst uit dat ze op zee meer opbrengen”, klonk het. De buurt was bang dat de komst van de windmolen een negatief effect zou hebben op de waarde van hun woningen.

Wel windmolen van Ilva

Op dit moment staat er nog altijd geen enkele windmolen in Aalst, maar daar komt binnenkort wel verandering in. Op het industrieterrein van Erembodegem, aan de andere kant van de Expressweg aan Terjoden, komt er een eerste grote windmolen op de terreinen van Ilva. De vergunningen zijn allemaal in orde. “De bouw van de windmolen start eind deze maand”, bevestigt Tina Verraes van Ilva.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johny goessens

    Weer zo'n 170 met een zwembad in hun tuin ? Daar doet NV-A het immers voor !