Gatz trekt stekker uit radio Katanga

NA 35 JAAR: EINDE VAN ZENDER MET PUNKATTITUDE

Het team van Radio Katanga vorig jaar in de nieuwe studio.
Foto Rutger Lievens Het team van Radio Katanga vorig jaar in de nieuwe studio.
De Aalsterse radio Katanga verliest na 35 jaar zijn frequentie. Goeiedag Radio en City Music, die elk een carnavalsradio produceren, mogen van Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) wél blijven. Het betekent het einde van het sympathieke Katanga, dat ooit werd opgestart als zender met een punkattitude en al die jaren zijn eigen ding is blijven doen.

De carnavalsradio's Ajoin Music en Oilsjt Mjoezik blijven bestaan. City Music, dat Ajoin Music maakt, krijgt van Sven Gatz het pakket met frequenties 107.8 en 105.8 FM. Stadsradio Goeiedag Aalst mag met Oilsj Mjoezik verderwerken op 105.1 FM. Kind van de rekening is Radio Katanga, een radio met 35 jaar geschiedenis in Aalst. "In 1982 werd Katanga opgestart door Jan Louies en Jacquy De Pauw. Het was een zender met een punkattitude, alles mocht en alles kon. Er was geen zendschema in die jaren, er passeerden heel veel presentatoren met een eigen programma. Sommigen hielden het maar drie à vier keer vol, maar dat was niet erg", zegt Nick Mertens, die er in 1985 en 1986 achter de knoppen zat en tegenwoordig een New Wave-programma heeft op Katanga. "We vreesden er al voor, dat Katanga zou verdwijnen, en nu is het zover. Zeer pijnlijk", zegt Nick.


Nogal wat bekende namen stonden bij Katanga achter de microfoon, nog voor ze Bekende Vlaming werden. Marcel Vanthilt maakte ooit jingles voor Katanga, Ella Michiels is nu presentator bij Klara, en Aster Nzeyimana van Sporza maakte deel uit van het Katanga-team voor hij overstapte naar de VRT.

Veel eigenheid

Ralph Iliano had de laatste tien jaar de zender onder zijn hoede.


"En we zijn ons ding blijven doen met Katanga. Heel lokaal, met veel eigenheid, altijd anders dan de rest. Spijtig dat minister Gatz niet naar het verleden kijkt, maar beslist op basis van een papieren dossier. Onbegrijpelijk", zegt hij.


De zender draait op vrijwilligerswerk, er zijn geen beroepskrachten die hun werk verliezen. "20 vrijwilligers houden de zender draaiende. We gaan nu op zoek naar een oplossing zodat zij hun hobby kunnen blijven beoefenen", zegt Ralph. De logische stap zou zijn: een samenwerking met Stadsradio Goeiedag Aalst. Daarmee werkte Katanga al samen de voorbije jaren. "We zijn nu aan het bekijken hoe we met Goeiedag kunnen samenwerken. Of misschien komt er online een variant van radio Katanga."

Feestje bouwen

Goeiedag en City Music krijgen dus wel een licentie voor de komende negen jaar. Beiden willen een gesprek met Katanga. "We gaan zeker bekijken of we medewerkers van radiostations in de regio die na 1 januari uit de boot vallen, in ons team kunnen opnemen", zegt Philippe Van Gerven van City Music.


"We gaan nu eerst intern met onze eigen medewerkers een feestje bouwen en ons technisch voorbereiden om zo snel mogelijk -en hopelijk zonder onderbreking - vanaf 1 januari aan de slag te kunnen op onze nieuwe frequenties", zegt hij. Ewoud Van Der Poorten van Goeiedag bevestigt dat er gesprekken zijn met Katanga. "We hebben al contact gehad met Ralph Iliano van Radio Katanga, om naar de toekomst toe samen te werken. We zitten binnenkort samen om de mogelijkheden te bekijken."