Fuifzaal Cinema pas na Pasen open

BOUW 'EYECATCHER VAN HOPMARKT' LOOPT 3 MAANDEN VERTRAGING OP

Fuifzaal Cinema is nog volop in opbouw.
Rutger Lievens Fuifzaal Cinema is nog volop in opbouw.
Normaal gezien zou de Aalsterse fuifzaal Cinema in januari 2018 openen, maar de bouw loopt vertraging op. Op 25 maart werd de laatste fuif er georganiseerd waarna de werken startten, maar door problemen met de stabiliteitswerken zal Cinema vier maanden later dan gepland openen. Wie de zaal zal uitbaten, is voorlopig nog niet beslist.

Wie aan de werf van Cinema op de Hopmarkt passeert, had al een vermoeden dat dit niet in januari 2018 ging opgeleverd worden. Schepen van Jeugd Iwein De Koninck (CD&V) geeft toe dat het project vertraging oploopt. "Er was een probleem met de stabiliteit waardoor de bouwwerken twee maanden vertraging kenden. De aannemer had te weinig rekening gehouden met de overkapping van het gebouw, dus moesten er aanpassingen gebeuren aan de funderingen", legt de schepen uit.

304.218 euro

De investeringen van de stad en hogere overheden in zaal Cinema worden geraamd op anderhalf miljoen euro. De stad haalde onder meer 304.218 euro aan Vlaamse cultuursubsidies binnen voor de realisatie van de feestzaal.

Geschikte uitbater

Fuifzaal Cinema sloot op 25 maart de deuren om, normaal gezien, acht maanden later weer te openen. Het was de bedoeling om de timing van de werken af te stemmen op het evenementenseizoen. In de zomer zijn er toch geen jongerenfuiven, was de redenering, alleen in het najaar zou de zaal potentiële feestvierders niet kunnen verwelkomen. Na Nieuwjaar zouden jongeren weer terechtkunnen in het modernere, grotere Cinema. Want er verandert heel wat; zo verschuift de toog op de benedenverdieping naar de straatkant en het sanitair blok verhuist naar de eerste verdieping. De capaciteit van de fuifzaal verdubbelt tot 400 personen, artiesten krijgen een aparte ingang. Op de eerste verdieping komt er behalve sanitair ook een polyvalente ruimte en bovenop dit alles nog een extra verdiep met repetitieboxen en een backstageruimte voor artiesten. De voorbouw van Cinema moet een eyecatcher worden op de Hopmarkt.


Niet in januari, maar in april wordt Cinema vermoedelijk geopend. "Het zal waarschijnlijk na de Paasvakantie open kunnen gaan", zegt schepen Iwein De Koninck (CD&V). De vorige uitbater weet nog niet of hij dan opnieuw achter de toog zal staan en evenementen zal organiseren in Cinema. "Er is niks concreets", zegt Pieter Vanassche van vzw Dallas. De procedure om een uitbater aan te stellen moet opnieuw worden overgedaan. "Sowieso moet er een nieuwe procedure worden opgestart om een geschikte uitbater voor Cinema te vinden. De manier van werken zal hetzelfde zijn: de stad voorziet de infrastructuur en legt de tarieven vast. Die tarieven zullen bovendien op maat van jongeren zijn."