Frequentie ophaling gele zakken gaat niet omhoog, ook niet in de zomer

Wim De Smet
Bart Van Den Neste (Open Vld) pleit al jaren voor meer ophaalbeurten van de gele vuilniszakken tijdens de zomer, maar als Ilva-voorzitter lijkt hij nu van gedacht veranderd. “Het aantal restafval moet naar beneden”, zegt hij.

Bewoners van appartementen of huizen zonder grote tuin klagen erover dat vuilnis te weinig wordt opgehaald. In de zomer je gele zakken verzamelen op je terras als er een hittegolf over het land trekt, is namelijk niet zo aangenaam. Open Vld’er Bart Van Den Neste pleit al jaren in de gemeenteraad voor meer vuilnisophalingen door afvalintercommunale Ilva. “Om de twee weken de gele zak ophalen, dat is te weinig”, was zijn standpunt vroeger.

Nu hij Ilva-voorzitter is, lijkt hij van gedacht veranderd. Op vraag van Johan Van Nieuwenhove van Vlaams Belang lichtte hij zijn nieuwe standpunt toe. “Het is een beslissing die niet alleen van mij afhangt. Ilva is een intercommunale van 15 gemeenten die een consensus daar moeten over vinden. Om de doelstellingen van OVAM te blijven halen, moet het aantal kilogram restafval naar beneden. Vandaar dat Ilva er geen voorstander van is om meer ophaalbeurten te organiseren. We onderzoeken wel alternatieven, zoals ondergrondse containers”, zegt Bart Van Den Neste (Open Vld).
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • CHRISTIAN LAUWERS

    Kattebakvulling mag niet in gft en stinkt ook bij warm weer. Glas of papier daarentegen eens minder ophalen, is geen erg. Alsof een week overslaan voor minder restafval zorgt? In Brussel wordt restafval ̀2x per week opgehaald. Hier om de 2 weken. Hoe kan het daar wel? Hier pleit men voor slechts 1x per week en dan nog enkel in de zomerperiode. Onbegrijpelijk.

  • JP Braillard

    De gele zak is er voor restafval en niet voor stinkend keukenafval. De GFT ophaling gebeurt tijdens de zomer wekelijks en is de juiste oplossing voor de geurhinder te beperken maar wordt door appartementbewoners veel te weinig gebruikt!

  • Jana De Quick

    En dan krijg je sluikstorten he...