FOTO: Senioren nemen hun intrek in De Faluintjes

Marcel De Gols komt woonzorgcentrum Faluintjes binnen.
Rutger Lievens Marcel De Gols komt woonzorgcentrum Faluintjes binnen.
Woonzorgcentrum De Faluintjes in Baardegem is sinds deze voormiddag bewoond. In het nieuwe woonzorgcentrum van het OCMW van Aalst is plaats voor 85 senioren. De meesten van hen verhuisden uit het verouderde woonzorgcentrum Sint-Job. De eerste indrukken waren positief.

Vorige week werd het lintje geknipt van het nieuwe woonzorgcentrum, vandaag volgde de verhuis van de senioren naar hun nieuw verblijf. Een verhuis waar best wel wat planning en denkwerk bij te pas komt, om het de senioren zo comfortabel mogelijk te maken.

De verhuis gebeurde onder meer met bussen.
Rutger Lievens De verhuis gebeurde onder meer met bussen.

"Dit is weken op voorhand voorbereid", zegt Christiane De Kempeneer, verantwoordelijk voor de woonzorgcentra van het OCMW van Aalst. "We zetten niet alleen het personeel van het woonzorgcentrum in, ook andere diensten helpen een handje. De begeleiders zelfstandig wonen en verpleegkundigen die voor het OCMW werken zijn hier vandaag. Sommige senioren worden met bussen verhuisd, anderen met een ambulance of een wagen van het OCMW", zegt ze. In totaal zijn er 3 bussen en 8 ambulances ingezet.

Tegen de middag moet de verhuisoperatie achter de rug zijn. "'En dan eten onze bewoners voor het eerst een warme maaltijd in hun nieuwe thuis. Vanaf 15 uur is er bezoek van familie in de polyvalente zaal", zegt De Kempeneer.

Marcel De Gols (79) voor woonzorgcentrum Faluintjes.
Rutger Lievens Marcel De Gols (79) voor woonzorgcentrum Faluintjes.

Terug naar de roots

Voor een deel van de bewoners is het een terugkeer naar hun geliefde Faluintjesstreek. Marcel De Gols (79), een van de nieuwe bewoners, kreeg op de plek waar nu het woonzorgcentrum staat, ooit nog les. "Hier was de jongensschool van Baardegem", vertelt hij. "Ik heb hier 8 leerjaren les gevolgd. De school is ondertussen al een tijdje weg. Toen ik hoorde dat er op deze plaats een nieuw woonzorgcentrum kwam, wilde ik graag hier komen wonen. Samen met mijn vrouw heb ik eerst een tijdje in Sint-Job verbleven en nu kunnen we samen naar Baardegem verhuizen. Die kans hebben we met beide handen gegrepen", zegt Marcel.

De verhuis gebeurde onder meer met bussen.
Rutger Lievens De verhuis gebeurde onder meer met bussen.

Volgende week opening Sint-Job

In WZC De Faluintjes zijn er drie kleinschalige afdelingen waarvan de gelijkvloerse verdieping een gesloten afdeling is, specifiek voor bewoners met dementie. Deze telt 25 kamers en geeft uit op een afgesloten tuin. De overige twee afdelingen bestaan telkens uit 30 woongelegenheden. In totaal is er plaats voor 85 senioren.

Volgende week opent er nog een woonzorgcentrum van het OCMW in Aalst, want dan is de nieuwbouw van Sint-Job klaar. Het lintje wordt geknipt op 10 oktober.

De verhuis gebeurde onder meer met bussen.
Rutger Lievens De verhuis gebeurde onder meer met bussen.
Ook bedden en ander materiaal werd verhuisd.
Rutger Lievens Ook bedden en ander materiaal werd verhuisd.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.