Forains kijken uit naar eerste kermis van seizoen

VIER NIEUWE ATTRACTIES BRENGEN SENSATIE OP WINTERFOOR

Eric Greif staat voor de eerste keer op de Winterfoor.
Rutger Lievens Eric Greif staat voor de eerste keer op de Winterfoor.
Als de kermis zijn tenten opslaat in Aalst, dan is het bijna carnaval. 107 attracties en kramen staan vanaf morgen tot en met 14 februari op de Aalsterse pleinen. Voor de forains is het de eerste kermis van het nieuwe seizoen en ze hebben enkele nieuwe attracties meegebracht. 74 van de 107 attracties zijn te vinden op de Keizershalparking.

Er zijn vier nieuwkomers op de Winterfoor van Aalst carnaval. Drie van de vier nieuwe attracties staan op de Hopmarkt. Daar staan de Dance Factory van de familie Greif, de Hell Raizer van de familie De Bruyne en de Top Spin van Goossens. Op de Keizershalparking staat de Shake van de familie Lainez. Die laatste maakt zelfs zijn Belgisch debuut in Aalst. "Hij is 21 op 22 meter groot en 10 meter hoog. Het is een attractie die voor wat sensatie moet zorgen. Het gaat snel en hij gaat over de kop", zegt Philippe Lainez. "Hopelijk houden de mensen ervan, voor mij is het ook iets nieuws."


Het foorseizoen mag gerust beginnen van Philippe. "Ik sta al tien jaar met een bootattractie in Aalst en heb toch uitgekeken naar het carnaval. Het is enorm plezant om hier met een kermisattractie te staan. Last met de carnavalisten hebben we nog nooit gehad, op andere plaatsen zijn ze soms veel zatter", zegt hij. "Anderzijds is de Winterfoor ook het begin van het kermisseizoen. Op het einde van dat seizoen zijn velen onder ons blij dat het gedaan is, maar nu is er nog de spanning en kijken we ernaar uit dat het weer begint. Vrijdag is het zover", zegt Philippe.


Drie parkeerpleinen doen weer dienst als foorplein. De Houtmarkt, Keizershalparking en het Esplanandeplein staan vol kermisattracties. Op de Grote Markt en het Werfplein vind je eveneens kramen. Het evenementenplein van de Hopmarkt is ook opnieuw een plein waar kermisattracties mogen staan, na de heraanleg. Maar het is duidelijk nog wennen voor de foorkramers. "25 jaar heb ik zitten smeken om toch maar een plaats te krijgen tijdens de Winterfoor in Aalst. De plaatsen zijn beperkt en pas als er iets wegvalt mogen er nieuwe foorkramers bij. Nu is het dus eindelijk zover, en hebben ze mij een plek op de Hopmarkt gegeven", zegt Eric Greif. "Ik sta hier dus voor het eerst met een moderne rupsattractie, Dance Factory. We zullen zien of dit werkt op deze locatie. Het is toch jammer dat je hier op dit plein mag staan en dat er dan zo'n gebouw in het midden van het plein het zicht belemmert. Het is ook nog een vrij dure plaats . We zien dus wel, ik zal pas achteraf weten of ik hier uit de kosten kom of niet", zegt hij.

Shake, de nieuwste attractie in België.
Rutger Lievens Shake, de nieuwste attractie in België.

Kortingsbonnen

De stad verdeelde al haar carnavalskrant vol met kortingsbonnen. Kinderen kunnen op de Dag van het Kind op donderdag 4 februari tegen lagere prijzen de attracties bezoeken. Vanaf 13 uur zetten de foorkramers hun attracties voor alle kinderen open voor 1 euro per rit. De Winterfoor eindigt op 14 februari en dan zijn er opnieuw forse kortingen tot 40 procent op attracties en tot 20 procent bij eetkramen.