Fietstelpunt in fietstunnels onder Siesegemlaan

Fietstunnel Aalst
RLA Fietstunnel Aalst
Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een fietstelpunt geïnstalleerd in de fietstunnels onder de Siesegemlaan in Aalst. In heel Vlaanderen komen er zo 15 telpunten. Minister Ben Weyts (N-VA) wil zo te weten komen hoe populair fietsen is in Vlaanderen.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft 550.000 euro geïnvesteerd in 15 fietstelpunten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft al op 14 locaties in heel Vlaanderen fietstelpunten geïnstalleerd. In september volgt de 15de locatie in Tienen. De meeste fietstelpunten bestaan uit tellussen die voor de gebruikers van de fietsverbinding onzichtbaar zijn. De verzamelde data worden wel beschikbaar gesteld als open data, zodat bijvoorbeeld ook lokale overheden hun fietsbeleid beter kunnen onderbouwen en sneller kunnen ingrijpen wanneer de nood hoog wordt.

“Het wordt drukker op veel fietsverbindingen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We zien de laatste jaren duidelijk een sneeuwbaleffect: meer investeringen in fietsinfrastructuur hebben geleid tot meer fietsers die op hun beurt weer meer investeringen in fietsinfrastructuur vragen. We willen de vinger aan de pols houden, zodat we het fietsbeleid beter kunnen onderbouwen. We telden al via meetcampagnes, nu zorgen we ook voor vaste telpunten die permanent meten en vaste referentiepunten kunnen vormen.”

Fietstelpunten langs belangrijke fietsverbindingen verzamelen een schat aan nuttige informatie. Dankzij de fietstelpunten wordt bijvoorbeeld duidelijk hoeveel fietsers gebruik maken van de verbindingen, wat de piekmomenten zijn, in hoeverre er nachtverlichting nodig is en ga maar door. De overheid kan die informatie goed gebruiken om het fietsbeleid nog gerichter te maken.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.