Familie en vrienden van Stef Meert dragen zwarte trui om signaal te geven: “Hopen dat er nooit meer slachtoffers moeten vallen door dronken bestuurders”

Alle aanwezigen droegen stickers om op te roepen dat dit nooit meer mocht gebeuren.
Koen Baten Alle aanwezigen droegen stickers om op te roepen dat dit nooit meer mocht gebeuren.
Jurgen V.D.M. is door politierechter Peter D’Hondt veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar voor het dodelijk ongeval waarbij Stef Meert (22) uit Hofstade op 17 oktober 2015 het leven liet. V.D.M. was toen dronken achter het stuur gekropen. Familie en vrienden van Stef kwamen naar het vonnis luisteren in zwarte truien met boodschappen op: “We willen het signaal geven dat er geen slachtoffers meer mogen vallen door dronken bestuurders”, aldus Diane Christiaens. 

Tientallen vrienden en familieleden waren aanwezig in de rechtbank om na vier jaar eindelijk het verdict te kennen in het ongeval waarbij Stef om het leven kwam. Omwille van enkele procedures sleepte het proces lang aan, maar donderdag was er uiteindelijk toch een uitspraak. “Dat er na vier jaar nog altijd zoveel vrienden en familie aanwezig is, toont nog maar eens hoe geliefd Stef was”, zegt Diane emotioneel. 

Jurgen VDM kreeg drie jaar gevangenisstraf.
Koen Baten Jurgen VDM kreeg drie jaar gevangenisstraf.

‘Nooit meer’

Alle nabestaanden van het slachtoffer waren in het zwart gekleed en hadden stickers met boodschappen opgekleefd, zoals ‘nooit meer', ‘pijnlijk’ en ‘genoeg'. “We willen een statement maken, omdat we niet willen dat er nog slachtoffers vallen door dronken bestuurders”, klinkt het. “Vandaar deze stickers met de duidelijke boodschap op. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar voor de steun tijdens het proces. Mijn allerliefste zoon zie ik nooit meer terug, maar ik heb wel gezien hoe geliefd hij was", aldus Diane. 

De uitspraak maakt voor de mama verder weinig uit. “Deze rechtbank heeft haar werk gedaan en ik heb vertrouwen in het systeem, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit misschien vermeden had kunnen worden.” Jurgen V.D.M. heeft namelijk al een aanzienlijk strafblad, met onder meer tien veroordelingen in het verkeer, waaronder dronken rijden. “Hij had eerder al zware straffen moeten krijgen, dan had Stef nu nog geleefd”, zegt ze.

De mama (midden) wordt omringd door familie en vrienden van Stef tijdens het vonnis.
Koen Baten De mama (midden) wordt omringd door familie en vrienden van Stef tijdens het vonnis.

Onverschillig

De familie heeft het ook moeilijk met het feit dat de beklaagde amper berouw toont. “We hebben nooit een beetje spijt bij hem gezien. Hij blijft zo onverschillig en dat doet enorm veel pijn", klinkt het. Ondanks dat is de vader van Stef Meert tevreden met het vonnis. “Eindelijk is er gerechtigheid voor mijn zoon. We hopen dat de dader nu kan beseffen wat hij heeft gedaan", klinkt het. 

Het vluchtmisdrijf van Jurgen V.D.M. werd weerhouden in het vonnis en daarvoor kreeg hij de vrijspraak. Jurgen, die in het buitenland verblijft, werd wel onmiddellijk aangehouden in de rechtbank. Daarnaast kreeg hij ook een boete van 8.000 euro, vijf jaar rijverbod, moet hij alle proeven opnieuw doen en is hij ongeschikt verklaard. “We hebben het bijzonder moeilijk met de onmiddellijke aanhouding en de strafmaat. We gaan waarschijnlijk in beroep tegen deze straf", besluit Frank Scheerlinck, de advocaat van de dader.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • etienne vijverman

    een veelpleger ....ze leren het zo moeilijk af !!!!!

  • Isa Uberlandia

    Erg gewoon...je zou uw straf moeten aanvaarden...je beseft niet wat je aanrichtte...deze mensen zijn familielid en vriend kwijt... jij leeft nog en kan na 3 jaar je leven weer oppakken...voor hen wordt dit NOOIT meer hetzelfde...