Exclusief voor abonnees

Evy (31) krijgt na tien hartoperaties revolutionaire pacemaker: “In februari werd ik nog voor de ogen van mijn 13-jarige dochter gereanimeerd”

Het team van professor cardioloog Carlo de Asmundis maandagochtend voor het eerst in het Universitair Ziekenhuis van Brussel bij Evy De Swaef uit Gijzegem (Aalst).
Repro Moreau Het team van professor cardioloog Carlo de Asmundis maandagochtend voor het eerst in het Universitair Ziekenhuis van Brussel bij Evy De Swaef uit Gijzegem (Aalst).
Vier jaar nadat zware hartritmestoornissen het leven van de 31-jarige Evy De Swaef uit Gijzegem bij Aalst op hun kop zetten en enkele maanden nadat ze slechts op het nippertje gereanimeerd kon worden onderging de vrouw vandaag, maandag 15 juni, een bevrijdende operatie. In het UZ van Brussel kreeg ze onder de deskundige handen van cardioloog professor Carlo De Asmundis een totaal nieuw soort pacemaker rechtstreeks in de hartspier ingeplant.

Een ingreep die de enige resterende oplossing was voor de vrouw aangezien een gebruikelijke pacemaker in juni vorig jaar door haar lichaam werd afgestoten en met spoed chirurgisch werd verwijderd. “De medische wetenschap leek na tien hartoperaties - waaronder meerder ablaties waarbij littekenweefsel dan weer werd bevroren en een andere keer weggebrand - uitgeput”, vertelt Evy.

Vorig jaar moest een gewone pacemaker met een spoedoperatie verwijderd worden.

Evy De Swaef

Je hebt 22% van dit artikel gelezen