Europese Commissie over praalwagen Aalsterse carnavalsgroep: “Ondenkbaar dat deze beelden paraderen in Europese straten”

De praalwagen van carnavalsgroep De Vismooil'n.
Rutger Lievens De praalwagen van carnavalsgroep De Vismooil'n.
In een reactie op de klacht van Joodse organisaties tegen de Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n heeft de Europese Commissie vandaag onderstreept hoeveel belang ze hecht aan de strijd tegen alle vormen van antisemitisme. “Het is ondenkbaar dat deze beelden paraderen in Europese straten”, zei de woordvoerder.

“We hebben berichten over dit incident gezien”, antwoordde de woordvoerder van de Commissie vandaag tijdens de dagelijkse persbriefing op een vraag van een journalist van een Joodse nieuwssite. “Het is ondenkbaar dat deze beelden paraderen in Europese straten, zeventig jaar na de Holocaust. Het is aan de nationale autoriteiten om actie te ondernemen in individuele zaken, op basis van de toepasselijke wet.”

De woordvoerder herinnerde eraan dat de Commissie opkomt tegen alle vormen van antisemitisme, van alledaagse online en offline haatboodschappen tot fysieke aanvallen. Daarover verscheen vandaag ook een tweet op het account van de Europese Commissie. 

“Zeker voor de Europese Unie, dat is gebouwd op de assen van de Holocaust, is het een plicht om de Joodse gemeenschappen te beschermen”, stelde de woordvoerder. “Wij Europeanen hebben niet de luxe om dit licht op te nemen. We hadden het trieste privilege om te ervaren hoe dit is geëindigd in de vorige eeuw.”

Gisteren raakte bekend dat het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia een klacht hebben ingediend tegen de Aalsterse carnavalsgroep. De carnavalsgroep pakte uit met een praalwagen met als thema ‘Sabbatjoor’.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.