Eeuwenoud Kluizenbos heeft nu ingang via Affligemdreef: “Als kind werden we het bos uitgejaagd door veldwachter, nu kan je er door wandelen”

Peter Luyten, Koen De Maere, Wim Van Grieken en Rik De Baere van Natuurpunt bij het Kluizenbos.
Rutger Lievens Peter Luyten, Koen De Maere, Wim Van Grieken en Rik De Baere van Natuurpunt bij het Kluizenbos.
De nieuwe wandelpaden van het Kluizenbos, op de grens tussen Aalst en Affligem, kan je nu bereiken via een doorsteek aan de Affligemdreef. Op 28 april worden de wandelpaden geopend.

Natuurpunt kon twintig hectare Kluizenbos aankopen en legde er wandelpaden aan. Op 28 april worden die voorgesteld aan het publiek. Een leuke nieuwigheid: door een overeenkomst met de eigenaar van een stukje grond is er nu een wandelpad dat start aan de Affligemdreef en kan je het bos via die weg betreden en doorwandelen tot aan de Kluiskapel.

“Het Kluizenbos, op de grens tussen Aalst en Affligem, is een zeer oud bos. Tijdens de middeleeuwen behoorde het tot het grote Kolenwoud dat zich uitstrekte over een deel van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen”, zegt Rik De Baere van Natuurpunt. “Gelegen aan de voet van de Abdij van Affligem, aan de rand van het Pajottenland bevindt zich dit stukje bos met zijn goed bewaarde biotoop: een pareltje op zich. Het biedt een enorme verscheidenheid aan zeldzame planten, bomen en mossen. Vijftien reeën wonen hier, de havik jaagt hier op zijn prooi.”

De doorsteek bevindt zich tussen de terreinen van Willy Michiels en de gronden van het klooster en zijn eigendom van het klooster. Natuurpunt kon een overeenkomst bereiken met de eigenaar en legde er een wandelpad aan. Als je de wandelpaden volgt, kan je zelfs stappen tot aan de natuureducatieve stal aan Hof Somergem. “Vroeger als kind werden we hier weggejaagd”, zeggen de conservatoren, tevens buurtbewoners. “Dit is dus echt wel een kinderdroom die uitkomt”, zeggen ze.

Tijdens de jaarlijkse Kluiskermis aan de Kluiskapel op zondag 28 april wordt het wandelpad in het bos officieel op feestelijke wijze opengesteld. Vanaf 14 uur zijn er doorlopend wandelingen langs het nieuwe wandelpad door het bos. Er is randanimatie voor de kinderen. Onder begeleiding maken ze een bijenhotel en is er een springkasteel. Om 15 uur is er een wandeling op kindermaat met weetjes en verhalen over het Kluizenbos.

Natuurpunt zette een zitbank in het bos.
Rutger Lievens Natuurpunt zette een zitbank in het bos.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Daniel Goolaerts

    mooie realisatie ! Proficiat.