Dwarsligger 43.000 euro duurder dan gepland

KRITIEK OP KUNSTWERK DAT 163.000 EURO BLIJKT TE KOSTEN

De Dwarsligger in de Dender aan het Werfplein.
Foto Rutger Lievens De Dwarsligger in de Dender aan het Werfplein.
De kostprijs van drijvend ponton De Dwarsligger op de Dender is komen bovendrijven: 163.000 euro in plaats van de begrote 120.000 euro. Dat komt overeen met de prijs van een rijhuis in Aalst. "Zonde van het geld", aldus Sam Van De Putte (sp.a) "Niet overdreven voor een kunstwerk", reageert schepen Ilse Uyttersprot (CD&V).

Gemeenteraadslid Sam Van De Putte (sp.a) ontdekte dat het vlot meer zal kosten dan gedacht. "De Dwarsligger moest oorspronkelijk gerealiseerd worden voor een bedrag van 90.750 euro. De totale kostprijs is echter 163.258,40 euro geworden. De programmatie ligt nu vast voor drie weekends waarbij het ponton de Dender zal kunnen dwarsen. We kunnen maar hopen dat er ook veel gebruik van gemaakt wordt wanneer De Dwarsligger langs de kade ligt", zegt hij.

Veiligheid

Tom Vaneessen van de stad Aalst zegt dat een deel gesubsidieerd is door de Vlaamse overheid. "De stad was geselecteerd in een wedstrijd rond publieke ruimte en de prijs was een kunstwerk. Aalst kreeg daarvoor 25.000 euro subsidies. Uiteindelijk heeft de stad voor De Dwarsligger van het Nederlandse collectief Observatorium gekozen. Het zou 120.000 euro kosten, maar werken aan de veiligheid en verlichting dreven de kostprijs op", zegt Tom Vaneessen.

Zonde

Ondertussen woedt de discussie of de stad wel zoveel geld had moeten uitgeven aan dit kunstwerk. Politici van meerderheid en oppositie reageren erg verdeeld. Michel Van Brempt (VB) klaagde al over "pure geldverspilling" in de gemeenteraad. Sam Van De Putte (sp.a) vindt het ook te veel geld en Open Vld'er Bart Van Den Neste noemde het een dure grap. "Echt zonde van het geld", zegt Van Den Neste.

Carnaval

Feestcomitévoorzitter Dirk Verleysen hoopt dat de stad nu ook meer geld vrijmaakt voor carnaval. "Nu gaan we voor een groter budget voor carnaval, een feest voor 5.000 carnavalisten in de stoet en 90.000 bezoekers", zegt hij.


Schepen van Cultuur Ilse Uyttersprot (CD&V) verdedigt De Dwarsligger. "Deze prijs is zeker niet uitzonderlijk voor een kunstwerk. De plannen, studies, materiaal, verlichting, steigers, het kost geld. Het 'Neisken' kostte hetzelfde. Dit is functioneler", zegt ze.