Dubbele inbraak in cafés op Grote Markt

DIEVEN DOEN HEEL WAT MOEITE, MAAR MAKEN WEINIG BUIT

Uitbaters Kris Van Impe, van Café Safir (links) en Stef Verhegge van Café Cognac bij de ravage die de inbrekers achterlieten.
Tim Van Damme Uitbaters Kris Van Impe, van Café Safir (links) en Stef Verhegge van Café Cognac bij de ravage die de inbrekers achterlieten.
Opnieuw hebben inbrekers toegeslagen op de Grote Markt in Aalst. Deze keer drongen de verdachten niet een maar twee horecazaken binnen op zoek naar geld. Tijdens hun plundertocht maakten de daders gebruik van boormachines en andere apparatuur om kluizen en kasten open te breken. Toen de daders in het eerste café geen buit konden maken, drongen ze bij de buren binnen.

Een dag na Halloween zorgden de inbrekers voor een ware nachtmerrie bij de uitbaters van café Safir en café Cognac op de Grote Markt in Aalst. In de nacht van 1 op 2 november drongen de verdachten kort na 2 uur binnen in het gebouw van Kris Van Impe (54), die café Safir uitbaat. Begin september werd het café al voor de derde keer op korte tijd bestolen. "We hebben niet eens de tijd gehad om de schade van de vorige inbraak volledig te herstellen. De deur langswaar er de vorige keer werd ingebroken, was nog maar net vernieuwd," zucht Kris.

Aalst: Dubbelinbraak: Uitbater Stef Verhegge bij de opengebroken geldlade.
Tim Van Damme Aalst: Dubbelinbraak: Uitbater Stef Verhegge bij de opengebroken geldlade.

Lege kluis

Na de vorige inbraken had Kris zijn café extra beveiligd tegen inbrekers. "Toch hebben de dieven het voor elkaar gekregen om de 130 kilogram zware kluis uit het beton op het gelijkvloers te breken en vervolgens naar het eerste verdiep te dragen. Daar probeerden ze met boormachines om het slot te forceren, maar zonder resultaat. Als ze hadden geweten dat de kluis leeg was, moesten ze niet eens zo veel moeite doen." Omdat de kluis niet te forceren bleek, besloten de daders in een opslagruimte alle lades en kastdeuren te openen. Ook daar konden de dieven niets van grote waarde vinden.


Net omdat de inbrekers in het eerste café geen buit konden maken, besloten ze om het dan maar bij de buren te proberen.

Schoenafdruk

De daders forceerden op het eerste verdiep aan de achterkant van café Cognac een venster en moesten over een plastic zeil kruipen om binnen te geraken. "Dat zeil bevat momenteel een perfecte schoenafdruk van een van de daders," zegt uitbater Stef Verhegge. Eenmaal binnen, baanden de daders zich een weg door de opslagruimte om vervolgens alle lockers open te breken.Na enig zoekwerk vonden de verdachten dan toch de kassa met daarin een aanzienlijke geldsom. Die haalden ze leeg om vervolgens via een ander venster te ontsnappen. De buit zou ettelijke duizenden euro's bedragen.


"Camerabeelden zijn er niet. De daders waren slim genoeg om de hoofdzekering af te sluiten. Daarna hadden ze vrij spel en konden ze de geldlade zoeken en openbreken. Ze namen zelfs nog de tijd om alle sleutels van een sleutelbos op de kluis te proberen. Dat is hen uiteindelijk ook gelukt. Intussen hebben we al besloten om het camerasysteem op een apart stroomcircuit aan te sluiten", aldus Stef.