Drie vrouwen, drie shops, één winkeltje

ORIGINEEL INITIATIEF 'ICE & FRIENDS' IN KORTE ZOUTSTRAAT

De drie creatieve vrouwen: Ellen, Lieve en Liesbeth met zelfgemaakt ijsje in de hand.
Rutger Lievens De drie creatieve vrouwen: Ellen, Lieve en Liesbeth met zelfgemaakt ijsje in de hand.
Van een origineel initiatief gesproken: de komende drie maanden houden drie creatieve vrouwen pop-upgewijs een winkeltje open in de Korte Zoutstraat in Aalst: 'Ice & Friends'. Uitbaatster Liesbeth Van Riet verkoopt er al een jaar artisanale ijsjes en zilveren juwelen, maar ze vond nu met Lieve Van Langenhove van interieurwebshop 'Huis van Trinette' en Ellen Marckx van webwinkel 'Cotton Candy' twee perfecte bondgenoten. Lieve biedt handgemaakte kussens en ambachtelijk geweven hamamdoeken aan, Ellen originele creaties zoals houten wenskaarten en houten strikken.

Het was de dienst Economie van de stad Aalst die fungeerde als matchmaker, want de dames kenden elkaar niet echt. "Vorig jaar heb ik Ice Jewels opgestart", begint Liesbeth Van Riet "Ik bied in mijn winkeltje grootmoeders koffie, zelfgebakken taarten aan en verkoop ook zilveren juwelen die ik voor een stuk zelf ontwerp plus je kan hier ook genieten van huisgemaakte limonades en artisanale mojito-, aardbei- of caiperinha-ijsjes, met wat alcohol in. In Latijns-Amerika noemen ze dat 'paleta's'. Maar ik vond dat dit een uitgelezen plekje is om nog meer producten in de kijker te stellen. En waarom dan niet de handen in elkaar slaan met andere mensen die creatief uit de hoek komen? Ik stelde de vraag aan de dienst Economie en voila, nu zijn we met drie. Al wilde ik niet zomaar met iedereen in zee gaan. Er moest een basis van vertrouwen zijn, maar met deze twee dames zag ik het meteen zitten.

De winkel heeft een originele houten gevel.
Rutger Lievens De winkel heeft een originele houten gevel.

Sloophout

De drie vrouwen spraken af om het sympathieke winkeltje tijdelijk om te dopen tot 'Ice & Friends' en het pop-upgewijs tot eind juli open te houden.


"Ellen kende ik al een beetje, ondermeer van op Perron, het sfeervolle marktje voor webshops dat in de kerstperiode doorgaat op het Statieplein in Aalst", aldus Lieve Van Langenhove. "Ook 'Ice Jewels' was me niet onbekend. Ik stond er eerder al eens voor het uitstalraam en vond het meteen best gezellig. Vooral de manier waarop de gevel en het interieur zijn aangekleed, met veel recuperatiemateriaal en sloophout."

Zilveren juwelen van Liesbeth Van Riet.
Rutger Lievens Zilveren juwelen van Liesbeth Van Riet.

Fraaie hamamdoeken

Lieve Van Langenhove is gepassioneerd door hamamdoeken en heeft met 'Huis van Trinette' haar eigen onlineshop (www.huisvantrinette.be). "Soepele, supervrolijke doeken van katoen die perfect absorberen en snel drogen, zo kan je een hamamdoek het best omschrijven. De stof voor de doeken, plaids en de handgemaakte kussens wordt geweven in Turkije. Het is tegenwoordig erg in om ermee naar het strand te gaan of de welness. Een hamamdoek oogt niet alleen stijlvoller dan een traditionele handdoek, hij neemt ook veel minder plaats in je tas in", zegt Lieve. "Van waar de naam 'Huis van Trinette' komt? Die verwijst naar de winkel van mijn grootmoeder Trinette. Zij baatte al op 16-jarige leeftijd een kleine stoffenwinkel uit in Opwijk. In het verre Brussel ging ze op zoek naar de beste en mooiste stofjes. Diezelfde hoge eisen stel ik aan mijn hamamdoeken, badjassen en kussens. De stoffen worden door fiere ambachtslieden in Turkije 100% manueel geweven met natuurlijke garens. Onlangs nog reisde ikzelf naar Turkije om mij ter plaatse te gaan vergewissen van de kwaliteit en authenticiteit van de stoffen en om nieuwe leuke motieven te zoeken. En de kussens worden afgewerkt in de beste naaiateliers in België."

De stijlvolle hamamdoeken van Lieve Van Langenhove.
RV De stijlvolle hamamdoeken van Lieve Van Langenhove.

'Bijthalskettinkje'

Ellen Marckx komt dan weer creatief uit de hoek met originele houten gadgets. "Cotton Candy is een webwinkel ( www.cottoncandy.be) waarop ik mijn houten wenskaarten verkoop met leuke opschriften én mijn houten strikken. Een aanrader trouwens voor wie op een feestje graag in de kijker wil lopen. Daarnaast maak ik allerlei accessoires en hebbendingetjes. Ken je de 'bijthalsketting' al? Dat is een kettinkje voor mama's met baby's. Die steken alles wat ze in hun handjes krijgen in hun mond en met een bijthalsketting kan dat helemaal geen kwaad. Vanaf nu allemaal te koop in 'Ice & Friends'", knipoogt ze.

Houten strikjes van Ellen Marckx.
Rutger Lievens Houten strikjes van Ellen Marckx.

Pop-upstraat

Ice & Friends is de komende drie maanden zeker een bezoekje waard. "Het is tijdelijk, maar misschien wordt het iets meer. Het zou alleszins leuk zijn mocht onze winkel een boost betekenen voor de straat", zeggen de dames.


"Toen de stad in de Korte Zoutstraat enkele pop-ups een onderkomen gaf, was het hier erg druk. Ondertussen is dat weer wat minder, maar het kàn dus. Hopelijk kunnen wij - samen met de steun van de stad - de Korte Zoutstraat weer doen herleven. Waarom van de Korte Zoutstraat geen pop-upstraat maken voor startende ondernemers, al dan niet met een webshop? Dat zou pas origineel zijn en een leuke bijdrage voor Aalst." '


Ice&Friends, Korte Zoutstraat 42 in Aalst , is open van woensdag tot en met zaterdag van 11 tot 18 uur