Drama voor Aalsterse carnavalsgroep ‘Gebosjt’: Sabotage aan wagen brengt deelname in gedrang

De groep is zwaar teleurgesteld in de sabotage
Koen Baten De groep is zwaar teleurgesteld in de sabotage
De Aalsterse carnavalsvereniging Gebosjt heeft zo vlak voor de ‘drie zotte dagen’ geen reden tot feesten. Door een sabotagestreek is het onzeker of de groep zondag aan de stoet kan deelnemen. “Onze banden zijn plat gestoken en er werd suiker in de benzine van onze tractoren gedaan”, zegt Liesbet Roelandt.

Het was een zware klap toen de groep afgelopen weekend het nieuws te horen kreeg. “Andere verenigingen lieten ons weten dat de poort van onze hal openstond en er licht brandde”, vertelt Liesbet. Dat is niet abnormaal een week voor carnaval, maar al snel werd duidelijk dat er meer aan de hand was. “We merkten dat er een laspost en een transformator waren verdwenen”, zegt voorzitter Jorgen Merckx.  “Dan zagen we opeens suiker naast de benzinedop van onze tractoren liggen en waren ook onze banden plat gestoken”, klinkt het. De groep heeft een sterk vermoeden wie er achter de vandalenstreken zit, maar spreekt dit liever niet uit. Volgens hen gaat het alleszins niet om een andere carnavalsgroep.

De suiker werd nog uit de benzine gehaald, maar het kwaad was al geschied en de tractoren zijn nu defect.
RV De suiker werd nog uit de benzine gehaald, maar het kwaad was al geschied en de tractoren zijn nu defect.

In tranen

Alle leden waren na de ontdekking zwaar in shock en tot tranen toe bewogen. Sinds september zijn ze al bezig aan de opbouw en dan dreigt enkele dagen voor carnaval plots alles in het water te vallen.  “We zitten echt in de put. Door de sabotage starten onze tractoren niet meer en is het onzeker of we zondag aan de stoet kunnen deelnemen”, zegt Jorgen. “Een andere tractor inschakelen gaat niet meer, want rond de tractor is onze wagen ook een deel gelast. Het is echt een ramp, maar we hopen dat we zondag toch kunnen schitteren", klinkt het. “Het is duidelijk dat iemand het op ons heeft gemunt, want bij de andere carnavalsgroepen was er geen schade”, vult Jorgen aan. 

Het is duidelijk dat iemand het op ons heeft gemunt, want bij de andere carnavalsgroepen was er geen schade

De groep behoort tot de categorie kleine groepen en telt 45 leden. Voor het derde jaar op rij hebben ze een wagen gebouwd. Dit jaar stond hun wagen in het teken van Eendracht Aalst. De groep krijgt na het voorval enorm veel steun van de andere groepen. “Het is echt hartverwarmend. Zij willen ons helpen en hebben ons al een andere band gegeven. Ook de stad heeft al laten weten dat ze ons desnoods willen trekken met tractoren. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor en dat mogen ze weten, maar het liefst van al willen we natuurlijk alles zelf in orde krijgen", klinkt het. 

Deze tractor werd ook gesaboteerd met suiker en start sindsdien niet meer.
Koen Baten Deze tractor werd ook gesaboteerd met suiker en start sindsdien niet meer.

“Carnaval gaat om plezier maken, maar dit is pure sabotage en dat vinden we erg jammer. Het is ook niet het eerste incident dat bij onze wagen voorkomt. Wij hopen echt dat alles in orde komt”, besluit de groep. Er werd een klacht ingediend bij de politie en enkele agenten zijn ter plaatse gekomen om vaststellingen te doen.

Ook de banden werden platgestoken. Andere carnavalsgroepen hebben intussen al een andere band geschonken.
RV Ook de banden werden platgestoken. Andere carnavalsgroepen hebben intussen al een andere band geschonken.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Carine Cornand

    Hopelijk maken ze de dader zijn naam bekend “ lafaard “

  • johanneke li

    Onbegrijpelijk! Ik hoop dat ze de schuldige vinden en flink straffen!

  • andre Dewilde

    Nie panikeren he, zet die pintjes maar opzij. Handen uit de mouwen. Nieuwe banden zoeken, brandstoftank demonteren en goed spoelen. Fluitje van ne cent om die traktor weer in gang te krijgen. Maar je moét het wel willen doen he. Daarna kunde weer potten pakken. Alaaaf