Draconische veiligheidsmaatregelen voor Marktrock

TOEGANG TOT KEIZERSHALLEN NIET LANGER MOGELIJK VIA KEIZERSPLEIN

De lokale politie van Aalst zet alles op alles om het festival Marktrock komend weekend veilig te laten verlopen. Dat zegt de burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Na alle recente gebeurtenissen kunnen we niets aan het toeval overlaten", aldus D'Haese.

De voorverkoop van Marktrock loopt als een trein. Op maandag 15 augustus, Marktrock for Kids, zijn alvast alle groepstickets de deur uit. Burgemeester Christoph D'Haese zet dan ook alles op alles om het festival veilig te laten verlopen. "De inspanningen die worden geleverd om Marktrock veilig te laten verlopen zijn zeker niet min", zegt D'Haese. "Samen met de organisatoren en alle veiligheidsdiensten hebben we een volledig plan uitgewerkt. Concreet is het een combinatie van een aantal specifieke maatregelen die ruim op voorhand genomen werden." Net zoals bij het criterium en carnaval het geval was is ook tijdens Marktrock dreigingsniveau drie van kracht.

Infrastructurele ingrepen

Daarom verhoogt de burgemeester de capaciteit van de ordediensten. "Op zondag en maandag samen worden er 46 agenten van de lokale politie en 18 agenten van andere politiezones ingezet. Voor de optredens wordt het podium onderzocht met explosievenhonden en elke bezoeker wordt gefouilleerd door de veiligheidsdiensten", zegt D'Haese. Het meebrengen van rugzakken en grote tassen wordt afgeraden, maar is niet verboden.


Daarnaast wordt ook naar infrastructurele ingrepen gekeken. "De doorgang van het Keizersplein naar de parking wordt volledig afgesloten", aldus D'Haese. "Het terrein zal enkel bereikbaar zijn via de Beekveldstraat. De toegang via de Kleine Kalfstraat wordt voorbehouden aan medewerkers van het festival zelf, de hulpdiensten en de bewoners. De VIP's hebben toegang tot de parking via de Kapiteintjesstraat. Ook zullen op strategische plaatsen betonblokken en vrachtwagens worden geplaatst om incidenten zoals in Nice te voorkomen. De ordediensten zullen bovendien worden bijgestaan door middel van extra camera's die op het terrein geplaatst zullen worden." Op zondag wordt er bijkomend een drugshond ingezet en zal er net zoals op carnaval een gerechtelijk team van dienst zijn, om boetes onmiddellijk te innen. "We leggen de prioriteit bij drugs en wapens", zegt D'Haese. "Deze maatregel heeft zijn nut reeds bewezen tijdens carnaval en ook op Marktrock zullen mensen die betrapt worden op het bezit van wapens of drugs gevraagd worden om over te gaan tot een onmiddellijke schikking via een geldsom of via een betaalterminal."