Dood Jordy zindert drie jaar later na: Ruyskensveld - Ter Muren bouwt twee ‘tussenstudio’s’ om jongeren voor te bereiden op zelfstandig wonen

Jordy
belga Jordy
De dood van Jordy B. zindert drie jaar na zijn overlijden nog altijd na. In Aalst werd vzw Shelter opgestart om bijna volwassenen te begeleiden naar een zelfstandig leven en vzw Ruyskensveld bouwt nu ook extra studio’s met dat doel voor ogen.

Jordy verbleef tot zijn achttiende op de campus Ter Muren in Erembodegem. Daarna stond hij er alleen voor, hij vereenzaamde en werd uiteindelijk dood aangetroffen in een tentje aan de Blaarmeersen.

Sindsdien is er veel veranderd. “Vroeger konden we jongeren begeleiden tot ze 21 jaar oud waren. De leeftijd is nu opgetrokken tot 25 jaar. Het heeft praktische consequenties. Op de campus in Erembodegem zijn er twaalf studio’s voor jongvolwassenen die zelfstandig wonen. Als de leeftijd wordt opgetrokken, zullen zij waarschijnlijk langer gebruik maken van de studio’s en zal er in de toekomst wellicht extra moeten worden ingezet daarop”, voorspelt Stefaan Caesteker van Ruyskensveld.

De campus Ter Muren - 150 jaar ervaring in jeugdzorg - is grotendeels een bouwwerf. Een project van 9 miljoen euro wordt er gebouwd om er de jeugdzorg van de toekomst te voorzien. Er worden ook twee tussenstudio’s gebouwd. “Een stap tussen de leefgroep en volledig zelfstandig wonen. De jonge bewoners kunnen naargelang de noden contact hebben met de leefgroep, of de deuren sluiten als ze daar klaar voor zijn en zelfstandig wonen”, legt Caesteker uit. “Ze leren niet alleen zelfstandig wonen maar ook omgaan met eenzaamheid.”

Stefaan Caesteker, directeur van Ruyskensveld.
RLA Stefaan Caesteker, directeur van Ruyskensveld.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.