Dode egels en vogels na drieste bomenkap langs jaagpad: Natuurpunt overweegt klacht tegen overheid

Er werden dode egels en vogels gevonden.
Ronny Verlé Er werden dode egels en vogels gevonden.
Langs het jaagpad aan de Dender in Herdersem heeft de natuur heel wat schade opgelopen na een bomenkap in opdracht van de Vlaamse overheid. De kap was correct vergund, maar de manier waarop er te werk is gegaan, kan volgens Natuurpunt niet door de beugel. Zij overwegen dan ook een klacht bij Natuur & Bos en mogelijk ook het parket. “Ze zijn er gewoon met de botte bijl door gegaan en hebben de natuur heel wat schade toegebracht met verschillende dode dieren tot gevolg”, zegt Daan Stemgee van Natuurpunt. 

De werken langs het jaagpad werden eerder deze week uitgevoerd. Voor de werken was er een kapvergunning van de bomen, maar hoe de werken langs het jaagpad verlopen zijn is allesbehalve correct. “Het is compleet onverantwoord wat hier gebeurde”, zegt Daan Stemgee van Natuurpunt. “Op voorhand en bij aanvang van de werken hielden wij alles al nauwlettend in het oog en hadden wij al gevraagd om voorzichtig te werk te gaan omdat er heel wat dieren op die plek leven.” 

Er waren onder meer al een hele tijd bevers aanwezig. Deze hadden ook beverburchten voor de winter om in te verblijven, maar door de manier van werken zijn deze volledig vernield. “Ze hebben daar zonder enige kennis van zaken en met een bijzonder botte bijl het hele gebied weggemaaid”, zegt Daan. “Ze hebben elke boom en elke struik vernield, waardoor de natuur ernstige schade heeft opgelopen.” 

Dode dieren

Door de manier van werken zijn er dan ook heel wat dieren overleden. Er werden dode egels en roofvogels gevonden en bepaalde beverburchten werden vernield, wat ook doet vermoeden dat enkele bevers de werken niet overleefd zullen hebben. De bevers hebben nu ook geen eten meer nu omdat alle bomen verwijderd zijn. 

“Enkele maanden geleden openden we hier samen met Dendermonde, Aalst en Lebbeke nog een prachtig wandelpad. Alle drie de steden en gemeenten hebben hier bijzonder veel inspanningen voor gedaan, en dit is op enkele dagen gewoon volledig verwoest”, klinkt het. 

Klacht

Natuurpunt wil dit niet door de vingers zien en is bezig met een klacht voor te bereiden bij Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos, en later misschien ook nog bij het parket. “Wij zijn niet tegen het kappen van bomen, maar het moet wel verantwoord blijven en op een respectvolle manier gebeuren ten opzichte van de natuur en de dieren. De Waterweg heeft nu bewust de natuur hier willen vernietigen en dat is compleet onbegrijpelijk”, besluit Daan. 

Beverburchten werden vernield.
Ronny Verle Beverburchten werden vernield.
.
RV .40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Bosman

  Dirk Van der Weeën. Natuurpunt is een van de grote verwoesters van de natuur. Ze verhuren hun gronden langs de jaagpaden aan jagers. Die knallen er het hele jaar lustig op los. Voor Natuurpunt tellen enkel de centjes. Op het jaagpad naast de Demer is het levensgevaarlijk. Als je daar gaat wandelen of fietsen vliegen de loodkorrels u rond uw oren.Dat zijn allemaal gronden beheerd door ... Natuurpunt.

 • Alfons Schepers

  Alom kaalslag. Waarom, waarvoor, voor wie..?!

 • Eric De Bruyne

  De Leieboorden tussen Waregem en Deinze worden straks ook "aangepakt". Nu staan deze boorden vol struiken en bomen... benieuwd wat er na de "aanpak" zal van overschieten. Blijkbaar is er overal een kaalkap aan de gang. En dan maar reclameren dat er te weinig bos is... wie dit nog snapt... waarschijnlijk alleen de groenen (!?).

 • Eveline Claessens

  Aan het wandelpad te Overboelare is het zelfde aan de gang.

 • Karel Van Beeck

  Natuurpunt kan zeggen we gaan dit verwijderen en heide laten groeien voor een krekel, of vlinder of 1 of ander insect. Maar langs de andere kant jaagt men het groter wild weg wegens te open ruimte.