Dieven breken 68 kelderruimtes open

INBREKERS VISEREN EIGEN APPARTEMENTSGEBOUW

Glenn Devleeschouwer (24) bij zijn opengebroken kelder.
Tim Van Damme Glenn Devleeschouwer (24) bij zijn opengebroken kelder.
Vijf verdachten hebben in de nacht van zondag op maandag een zeer opmerkelijke diefstal gepleegd. De dieven probeerden in totaal negentig kelderruimtes open te breken. Bij maar liefst 68 kelderruimtes in residentie Dirk Martens in de Raffelgemstraat lukte dat. Een van de verdachten woont in het flatgebouw en forceerde zijn eigen kelderdeur om niet verdacht te worden.

Toen een van de bewoners van het flatgebouw zich maandagochtend naar de kelder begaf, werd de diefstal ontdekt. De bewoonster alarmeerde de syndicus van het gebouw en de politie. "Elk appartement beschikt over een eigen, kleine kelderruimte. In totaal werden er 68 deuren geforceerd. De ravage was enorm", klinkt het. Vermoed wordt dat de daders snel te werk gingen. Uit heel wat kelderruimtes werd er niets gestolen en bleef het enkel bij braakschade.


"Bij mij werd een cirkelzaag en ander elektrisch werkmateriaal gestolen. Dat lag vooraan en was dus makkelijk mee te nemen. Het homecinemasysteem en mijn dj-materiaal dat achteraan de ruimte staat, lieten ze liggen", zegt Glenn Devleeschouwer (24) die er al ruim drie jaar een appartement huurt. "Kort na de ontdekking voerde het labo van de gerechtelijke politie een sporenonderzoek uit. Dezelfde avond werd het vijftal op het achtste verdiep opgepakt door de politie en meegenomen voor verhoor. Het gestolen goed lag opgestapeld in hun appartement".

Bij Hedwig Herreman (61) werd de kelder al voor de tweede keer opengebroken.
Tim Van Damme Bij Hedwig Herreman (61) werd de kelder al voor de tweede keer opengebroken.

Tweede keer

Ook de kelder van de 61-jarige Hedwig Herremans werd opengebroken. "Op het eerste zicht mis ik een laskap, maar verder niets. Het is al de tweede keer dat er uit mijn kelder zaken worden gestolen. Een vijftal jaar terug verdwenen er pakken wc-papier en keukenrol. De magnumflessen champagne en de wijn lieten ze staan. Gelukkig hebben we sinds kort een nieuwe syndicus die er echt zijn werk van maakt. Vandaag (gisteren red.) komt er al een schrijnwerker om alles te repareren", klinkt het. Glenn is dezelfde mening als Hedwig toegedaan. "De syndicus heeft hier al heel wat orde op zaken gezet. Zo is er sinds kort een videoparlofoon en wordt er werk gemaakt van het achterstallig onderhoud. Een aanrader is misschien wel nog het plaatsen van beveiligde kelderdeuren", lacht hij.

De dieven forceerden 68 kelderdeuren, zoals die van hun eigen appartement.
Tim Van Damme De dieven forceerden 68 kelderdeuren, zoals die van hun eigen appartement.

Verzekering

Of die deuren geplaatst worden hangt af van de verzekeringsmaatschappij. "We zitten in totaal met negentig zwaar beschadigde deuren. Om nieuwe deuren te plaatsen en een advocaat onder de arm te nemen begroten we onze kost op 28.000 euro. Het wordt dus afwachten in hoeverre onze verzekeraar wil tussenkomen", zegt syndicus Lieven Busschaert. Om de bewoners een maximale dienst te verlenen is het immobiliënkantoor ERA Vander Cruyssen de komende week ook 's avonds open. "Het belangrijkste is dat de rust bij de bewoners terugkeert. Daarom hebben we met de politie afgesproken dat we alle schade oplijsten en overmaken. Zo moet niet elke bewoner een proces verbaal laten opstellen en wordt alles meteen gebundeld". Volgens het parket zijn de verdachten tussen 19 en 30 jaar oud. Na een korte zoektocht kon de politie het zestal in hun appartement inrekenen. De verdachten stonden al bekend bij de syndicus voor drugsgerelateerde feiten.