Dewaco mag stilaan kruis maken over 54 sociale woningen op Lindeveld in Hofstade

Het geplande project op Lindeveld.
Dewaco Het geplande project op Lindeveld.
Sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco mag stilaan een kruis maken over de geplande 54 sociale woningen in Lindeveld in Hofstade. Dewaco kocht de percelen aan in 2016 voor 1,2 miljoen euro, maar het ziet er naar uit dat er geen toelating komt om de geplande 54 sociale woningen te ontwikkelen. “Met de stad zullen we deze maand elk gepland sociaal woningproject evalueren, maar in Lindeveld zit je met de appartementsstop en veel weerstand uit de buurt", zegt schepen Sarah Smeyers (N-VA).

Voormalig schepen van Wonen Ann Van de Steen, nu met Lijst A in de oppositie, stelde vragen over het dossier Lindeveld in de gemeenteraad. “De sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco is al een tijdje bezig om haar sociaal woonproject tot een goed einde te brengen”, zegt ze. “Dit dossier heeft een volledige procedure doorlopen in samenwerking met de stad, van architectuurwedstrijd tot voor de infrastructuur om met het project het geringe overstromingsgevaar voor de omwonenden op te vangen door bijkomende initiatieven te nemen. Het dossier werd bij de provincie besproken en als voorbeelddossier aanzien.”

1,2 miljoen euro

Dewaco legde heel wat geld neer voor de aankoop van Lindeveld. “De aankoop van de percelen werden gedaan op 11 mei 2016, voor een aankoopsom van 1.215.810 euro waarvan de prefinanciering een dure marktconforme lening is bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen. Pas bij de aanvang van de bouwwerken wordt deze lening omgezet naar een renteloze lening. Dit is financieel zeer zwaar voor de sociale huisvestingsmaatschappij”, zegt Van de Steen (Lijst A).

Gemeenteraadslid Ann Van de Steen (Lijst A) vraagt zich af waarom de stad dit dossier op alle mogelijke vlakken tegenhoudt. “Op 27 november 2018 werd het dossier ingediend betreffende de aanvraag voor gedeeltelijke afschaffing van de buurtweg 75 te Hofstade, door aangesteld landmeter Hutsebaut. Dat is nodig om te kunnen ontwikkelen. Het college van burgemeester en schepenen heeft dit reeds vier keer verdaagd, in december 2018, januari 2019, februari 2019 en maart 2019, en dus steeds niet behandeld en dus niet geagendeerd op de gemeenteraad zonder uitleg. De vraag rijst zich of dit dossier nu op alle mogelijke vlakken wordt tegengehouden?”

Overstromingsgevoelig gebied

Veel hoop gaf de huidige schepen van Wonen, Sarah Smeyers (N-VA), niet aan Van de Steen en Dewaco. “In overleg met de verschillende huisvestingsmaatschappijen zal het schepencollege naar aanleiding van het nieuwe bestuur alle projecten voor nieuwe sociale wooneenheden bespreken. Het stadsbestuur zal over al die projecten een standpunt innemen. We hebben een nieuw bestuur, dus mogelijks ontstaan daar nieuwe standpunten over”, aldus Smeyers.

“Vervolgens zullen de huisvestingsmaatschappijen ontvangen worden om met elk van hen het standpunt van het schepencollege te bespreken en de acties voor de komende zes jaar af te spreken. Dat geldt dus ook voor Lindeveld. Heel die oefening wordt momenteel door de stadsdiensten voorbereid, begin mei wordt dit een eerste keer op het schepencollege besproken. Kort nadien worden daarover beslissingen genomen. Aan elke huisvestingsmaatschappij zullen we de vraag stellen waarom daar sociaal wonen nodig is en hoe dat kwalitatief kan gebeuren”, klonk het op de gemeenteraad.

Over Lindeveld zei Smeyers nog: “Een deel van het projectgebied ligt in overstromingsgevoelig gebied. Het is geen evidentie om daar te ontwikkelen. Er is heel veel weerstand en ongerustheid in de buurt.” Sarah Smeyers (N-VA) verwees naar de appartementsstop die de stad dit jaar invoerde voor niet-stedelijk gebied in Aalst en deelgemeenten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.