Dertig industriële panden langs de Dender mogen nooit meer worden gesloopt

Het gebouw Redt-U-Zelven.
Foto Rutger Lievens Het gebouw Redt-U-Zelven.
Een dertigtal gebouwen langs de Dender die verwijzen naar het rijke industriële verleden van Aalst mogen nooit meer worden gesloopt. Via een verordening zal er een verbod op de sloop van deze gebouwen en/of een waardevol onderdeel ervan opgelegd worden.

“Langsheen de Dender bevinden zich nog heel wat gebouwen die verwijzen naar het rijke industriële verleden van Aalst”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Verdoodt (N-VA). “Vaak zijn deze veelal ‘kloeke’ en bakstenen gebouwen beeldbepalend voor de omgeving. Veel van deze gebouwen zijn op heden niet beschermd en niet opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed.”

Op basis van een aantal selectiecriteria werden nu een dertigtal waardevolle gebouwen/sites binnen het gebied van ‘De Kaaien’ geselecteerd. Via een verordening zal er een verbod op de sloop van deze gebouwen en/of een waardevol onderdeel ervan worden opgelegd.

“Het is de bedoeling dat bij alle werken, handelingen en wijzigingen aan deze gebouwen/sites het behoud van de erfgoedwaarde vooropstaat. Door de opmaak van een verordening garanderen we het behoud van het industriële patrimonium langsheen de Dender”, vertelt schepen Caroline Verdoodt (N-VA).

De volledige lijst is nog niet bekend. De Oude Vismijn, Redt-U-Zelven, Huis Gheeraerdts en het industriepand op de Electrabel-site staan er zeker op.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Van Nuffel

    Men kan ook zeggen oude kolossale lompe gebouwen en zoals de oude vismijn mag het gebouw nooit afgebroken worden maar gaat het Aalsterse gemeentebestuur er een gedrocht van een fietsersbrug neerpoten(letterlijk en figuurlijk).AGSA Aalst gedraagt zich als een bouwonderneming geleid door politiekers die projecten uit de mouw schud om financieel voordeel te verwerven ongeacht de effecten van die projecten op omwonenden en de gehele sociale structuur van de buurten waar ze worden uitgevoerd.

  • victor vandesande

    Weer een hoop oude onbruikbare stenen die beschermd worden tegen veel geld en de onmogelijkheid om te vernieuwen of de sites te herbruiken . Vlaanderen wordt stilaan een groot openluchtmuseum.