De Rozerie voor 20.000 euro opgelicht

KLANTEN SCHRIJVEN OVER OP VERKEERD REKENINGNUMMER NA FACTUURFRAUDE

De Rozerie, een populaire locatie voor communie- of trouwfeesten.
Foto Rutger Lievens De Rozerie, een populaire locatie voor communie- of trouwfeesten.
Klanten van De Rozerie in Aalst zijn het slachtoffer van factuurfraude. Op 13 juni stak Bart Vanfleteren van De Rozerie de facturen van alle voorbije communiefeesten in het kasteel in een postbus van de Albrechtlaan. Oplichters onderschepten de brieven en vervalsten ze. Klanten schreven over naar het verkeerde rekeningnummer. De buit bedraagt zeker 20.000 euro.

Aalst werd enkele jaren geleden al eens getroffen door enkele gevallen van factuurfraude en het fenomeen is terug. Nu zijn klanten van kasteel De Rozerie, een van de populairste locaties om huwelijksfeesten en communies te vieren, het slachtoffer. "Op 13 juni deed ik alle facturen van de communiefeestjes in kasteel De Rozerie op de post. Ik heb ze in de postbus aan de Albrechtlaan, naast Banden Coppens gestoken", zegt Bart Vanfleteren van kasteel De Rozerie.


Nu blijkt dat de klanten wel facturen gekregen hebben én betaald hebben, maar niet op het rekeningnummer van De Rozerie. "We zijn de schade nog aan het opmeten en alles aan het nakijken, maar we zitten toch al aan een bedrag tussen de 15.000 en 20.000 euro. Het gaat om een zestal klanten. Het bedrag is hoog, want er zitten facturen bij van 6.000 euro", zegt Vanfleteren, die al een drietal valse facturen kon bemachtigen ondertussen. "De vervalsing is - spijtig genoeg - enorm goed uitgevoerd. De brief staat zelfs in hetzelfde lettertype. Elke brief zie je hoe de dief beter wordt in het nadoen van mijn handtekening", zegt hij. De man diende een klacht in bij de politie.

Recht op centen

Christoph D'Haese (N-VA) bevestigt dat Aalst af en toe geconfronteerd wordt met factuurfraude. "Al zijn er deze keer geen andere gevallen bekend, misschien volgen er nog andere meldingen. De stad en politie zijn in het verleden zelf al slachtoffer geweest. Er zijn in het verleden 13 gevallen bekend. Twee keer hebben we daders op heterdaad kunnen betrappen. De daders breken een postbus open en zoeken de facturen eruit. Die envelop snijden ze aan de zijkant open en op een vrij gesofisticeerde manier vervalsen ze de brief. De overheid geeft tips om dit te voorkomen en raadt bedrijven die facturen uitsturen aan om bij elke briefwisseling het rekeningnummer te vermelden. Er is ook een meldpunt van de federale overheidsdienst Economie."


De burgemeester - in het verleden een advocaat - legt uit hoe dit juridisch in elkaar zit. "Het is vreselijk om te zeggen, maar juridisch gezien blijft de schuldeiser recht hebben op die centen. Wie betaalt, moet zien dat hij betaalt aan de juiste persoon. In principe kan de schuldeiser bij die gedupeerden nog altijd zijn geld vragen, of men kan een geste doen aan de getroffen familie."