De 'Kaa keirk' krijgt vloerverwarming

18 MILJOEN EURO VRIJGEMAAKT VOOR RESTAURATIES

Het interieur van de Sint-Martinuskerk is ingepakt.
Foto Rutger Lievens Het interieur van de Sint-Martinuskerk is ingepakt.
De Sint-Martinuskerk heeft in de volksmond twee bijnamen: 'D'Aa Keirk' (de oude kerk) en 'De Kaa Keirk' (de koude kerk). Die laatste bijnaam mag binnen een goeie zes maanden afgeschaft worden, want de Sint-Martinuskerk krijgt vloerverwarming.

"In het evangelie van Johannes zegt Jezus: 'Breek de tempel af, en in drie dagen zal ik hem doen verrijzen. Dat zal bij de SInt-Martinuskerk echter een beetje langer duren. Kan ook moeilijk anders, als je weet dat men ooit 180 jaar heeft gebouwd aan deze kerk", zei pastoor en deken Marc Verwaeren bij de sluiting van de kerk vrijdagmiddag. De totale restauratie, die nu bezig is, zal klaar zijn in 2027. In januari van 2018 zal de kerk wel al weer open zijn voor bezoekers. "De Sagrada Familia in Barcelona zal klaar zijn in 2026, de Sint-Martinuskerk een jaar later", merkt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) op.


Onder dit stadsbestuur werden afspraken gemaakt met de Vlaamse regering over de financiering. In totaal wordt er 18 miljoen euro vrijgemaakt om alles tot een goed einde te brengen. "De vijfde fase- die nu aanvangt- omvat archeologisch onderzoek, het plaatsen van een vloerverwarming, de restauratie van de bloemenkelder en van de sacaramentstoren. Het is dus een cruciale fase en daarom moet de kerk even dicht", zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA).

Grondradaronderzoek

Doel van de werken die nu starten is om de kerk een verwarmingsinstallatie te geven. "De nieuwe verwarming bestaat uit een ondergronds netwerk van warmteplaatsen dat maakt dat de warme lucht langer bij de grond blijft. De aanleg van de vloerverwarming wordt voorafgegaan door archeologische werken. Een uitgebreid grondradaronderzoek legde al de plaatsen bloot waar er zich waardevol materiaal bevindt", klinkt het.

Gluurgat

De bloemenkelder, in de noordoostenhoek van de kerk, wordt ook onder handen genomen. Evenals de gevels, daken, buitenmuren en glasramen aan die zijde. De kerk krijgt dit jaar nog een sanitair blok en een nieuwe, kleine ruimte. De sacramentstoren van Duquesnoy zal eveneens gerestaureerd worden.


Tot en met Pasen 2018 zullen de erediensten naar de Sint-Jozefskerk verhuizen. Er komt wel een 'gluurgat' aan de ingang van de Sint-Martinuskerk van waar bezoekers de werken kunnen volgen. Er zijn op 23 juli en op 20 augustus wandelingen in de kerk met uitleg van de archeologen. Meer info op www.sintmartinuskerk.be.