Chef-kok in ex-slagerij grootouders

HELENA (24) STAAT AAN FORNUIS IN NIEUW VLEESRESTAURANT 'DE FRIGO'

Chef-kok Helena Creytens en slager Matthias De Ridder in het nieuwe vleesrestaurant.
Foto Rutger Lievens Chef-kok Helena Creytens en slager Matthias De Ridder in het nieuwe vleesrestaurant.
Vleesrestaurant De Frigo van slager Matthias De Ridder opent vanavond de deuren. Achter de kookpotten staat chef-kok Helena Creytens (24). Zij is niet alleen een krak in haar vak na een opleiding in Ter Duinen, maar Helena heeft ook een nauwe band met het pand. Haar grootouders hielden er tot 1984 een slagerij open. "Met De Frigo in Gault&Millau geraken, dat is zeker niet onhaalbaar", zegt ze ambitieus.

De Zwarte Zustersstraat wordt stilaan het vleesstraatje van Aalst. Een paar weken terug ging ribbetjesrestaurant Mozart open, vanavond is het de beurt aan vleesrestaurant De Frigo. De drijvende krachten achter het restaurant, slager-uitbater Matthias De Ridder (28) en chef-kok Helena Creyten (24) hebben allebei roots in het vlees. En Helena heeft bovendien een speciale band met het pand, een oude slagerij met een perfect bewaard en gerestaureerd interieur uit het begin van de 20ste eeuw.


"De slagerij is altijd uitgebaat door de familie Mertens, mijn voorouders. Mijn grootouders waren in 1984 de laatste slagers, en toen zij ermee stopten, stond dit pand leeg. Mijn grootmoeder, Amalia Ploner, is hier altijd blijven wonen. Ik ken dit dus niet als een slagerij, maar als het huis van mijn grootmoeder, waar ik als kind vaak op bezoek kwam", zegt Helena. "'s Middags kwam ik bij haar altijd eten."


Dat zij nu de vleesmaaltijden klaarmaakt in hetzelfde gebouw, waar haar voorouders vlees verkochten, is toeval. "Ik ben opgeleid als kok in Ter Duinen in Koksijde, later werkte ik bij Kelderman in de keuken en heb ik Nonon in Ternat helpen opstarten. Ik heb dus al eens een opstart gezien van een restaurant en dat komt nu goed van pas", zegt ze. "Het is een mooi toeval dat ik hier terechtkom. De huisbaas van De Frigo is nog altijd een familielid en via hem kwam ik te weten dat Matthias nog een kok zocht. Het klikte met de uitbater en het is leuk dat ik het mag doen, zo blijft het hier toch nog een beetje in de familie."


Vooraan is er de slagerij, achteraan het vleesrestaurant. "De slagerij zal tot ongeveer 18 uur open zijn, het restaurant 's middags en 's avonds", zegt Helena.

Gault&Millau

"Op de kaart zullen alleen vleesgerechten staan, geen vis dus. En elke dag een andere lunch. Op zondag en maandag zijn we gesloten, net als de slagerij. Het doel is om met smaakvoller, gerijpt vlees aan de slag te gaan. En wie weet, geraken we in Gault&Millau. Dat zou leuk zijn en mooi zijn en niet onhaalbaar", zegt een ambitieuze Helena.


De reservaties liepen gisteren al volop binnen. Wie wil proeven van het eten in de nieuwste culinaire hotspot van Aalst, kan reserveren op het nummer 053/42.90.75.